Cabinepersoneel KLM legt werk opnieuw neer: drie vluchten uitgevallen

Aangepast
FNV deelt flyers uit bij de ingang van het bemanningscentrum van KLM ANP

Door nieuwe werkonderbrekingen bij KLM vallen morgen drie vluchten uit en moeten reizigers rekening houden met vertraging. Vakbonden FNV Cabine en VNC hebben personeel van KLM opnieuw opgeroepen om het werk voorafgaand aan elke vlucht een uur neer te leggen. De actie duurt morgen de hele dag, van 5.00 tot 23.00 uur. 

De bonden willen dat het cabinepersoneel 60 minuten voor vertrek van elke vlucht het werk neerlegt. Daarmee willen ze bereiken dat KLM een bezuinigingsmaatregel intrekt. Sinds vorige week vliegt er één steward of stewardess minder mee op intercontinentale vluchten. Ze voerden daar de afgelopen weken al meerdere keren actie tegen.

KLM zegt dat drie vluchten voor morgen zijn geannuleerd. Het gaat om reizen naar Berlijn, Mexico-Stad en Londen. Daarmee wil het bedrijf ruimte maken om verwachte vertragingen op te vangen. Ook moet het boarden morgen wat sneller gaan. "Een werkonderbreking van een uur heeft best wel wat impact", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. Bij de vorige actie was de werkonderbreking veertig minuten. 

Kosten lopen op

Het bedrijf denkt dat de kosten van de werkonderbrekingen met de actie van morgen erbij oploopt tot 6 à 7 miljoen euro.

De maatschappij zegt graag weer met de bonden te willen praten. De maatregel kan volgens KLM van tafel als er een andere bezuiniging komt die even veel oplevert. De bonden willen pas om tafel als KLM eerst deze bezuinigingsmaatregel intrekt.