Reuters

Met Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president, is het van belang dat Europa niet afwacht maar gezamenlijk optrekt. Dat is nodig om de Europese belangen zoals veiligheid te bespreken, zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Volgens hem is het van groot belang dat de Europese ministers zondagavond al bijeen komen.

"Trump heeft als kandidaat 'America first' gezegd", aldus Koenders. "Het is goed dat we als Europa spreken over onze veiligheid, maar ik vind wel dat dat in gezamenlijkheid moet gebeuren met de Verenigde Staten. Die samenwerking is belangrijk, we hebben Amerika nodig voor behoud van klimaat, milieu en veiligheid."

Koenders zei verder: "In deze wereld die zo instabiel is, met een assertief Rusland, instabiliteit aan onze zuidgrenzen, terreur en verandering van het klimaat is het essentieel dat we op die terreinen in Europa goed samenwerken en goed samenwerken met de VS", zei Koenders.

Investeren in defensie

Investeringen in defensie blijven daarbij hard nodig en zullen ook de komende jaren moeten groeien, zegt minister Hennis van Defensie. Zij zegt dat dat al gebeurt, los van de opmerkingen van Donald Trump dat Europa meer zelf moet doen.  "En dat doen we niet omdat de Amerikanen dat zo graag willen, maar omdat het in ons eigen belang is", aldus Hennis.  

Volgens haar is het vergroten van het defensiebudget nog lang niet klaar en moeten de komend jaren ook steeds grotere stappen voorwaarts worden gezet.

Koenders: investeren in defensie en blijven samenwerken met VS
'Komst Trump beïnvloedt samenwerking Europese legers niet'

STER reclame