NOS NieuwsAangepast

Van Damascus naar Ikea: meubelgigant bouwt Syrisch huis in winkel

In een showruimte van Ikea verwacht je een bank, een bed en misschien een Billy-boekenkast met nepboeken. Je verwacht geen matras op de grond, kapotte muren en vieze dekens. Toch is zo'n ruimte te vinden in een Ikea-vestiging in Noorwegen, net buiten Oslo.

De meubelgigant werkte samen met het Rode Kruis en maakte een Syrisch huis na. Het huis van de Syrische Rana, een moeder van vier kinderen, uit Damascus. "Toen we moesten vluchten, hadden we niet genoeg geld om een betere woning te huren dan dit appartement. We hebben geen geld om matrassen en dekens te kopen, of kleding voor de kinderen", vertelde Rana aan het Rode Kruis.

In de ruimte van 25 vierkante meter liggen een aantal matrassen, hangen een paar foto's aan de muur, is een geïmproviseerde keuken met wastafel te zien en staan lege flessen op de vloer. Bij sommige meubelstukken zijn de typische Ikea-kaartjes te zien. Maar in plaats van de prijs, het artikelnummer en de informatie over het product staan er nu persoonlijke verhalen van Rana op.

Op een plek waar je de toekomst plant, wilden wij laten zien hoe gelukkig we met die toekomst kunnen zijn.

Campagneleider

"We wilden Noren een speciale ervaring geven in de Ikea", vertelt de campagneleider. "Op een plek waar je de toekomst plant, wilden wij laten zien hoe gelukkig we met die toekomst kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl