Twitter
NOS NieuwsAangepast

PSV geeft Spanje namen muntjesgooiers niet

PSV wil de Spaanse justitie niet vertellen wie de voetbalsupporters zijn die in maart in Madrid bedelaars vernederden. Directeur Toon Gerbrands vindt dat Spanje genoeg tijd heeft gehad om PSV hulp te vragen bij de opsporing van de daders. Toen dat niet gebeurde heeft PSV zelf een onderzoek gesteld en daders gestraft. Dat het Spaanse OM nu alsnog in actie komt, is volgens Gerbrands om politieke redenen.

PSV speelde op 15 maart in de Champions League een uitwedstrijd tegen Atlético Madrid. Voorafgaand aan die wedstrijd gooiden supporters met muntjes naar bedelaars. Ook staken ze een bankbiljet in brand en lieten ze vrouwen gymoefeningen doen in ruil voor geld.

Spanje wil namen PSV-supporters; PSV wil niet meewerken

De beelden gingen de hele wereld over en wekten grote verontwaardiging. Premier Rutte voelde zich genoodzaakt om zijn afschuw over de gebeurtenissen uit te spreken tegen zijn Spaanse collega Rajoy.

Ook PSV was woedend. De club bood de Spaanse autoriteiten direct hulp aan om de daders op te sporen. "Vervolgens werd het stil", bevestigt Gerbrands tegen de NOS na een bericht in het AD. De club heeft toen zelf de daders opgespoord en aan zes van hen een stadionverbod opgelegd, zegt Gerbrands.

ANP
PSV-directeur Toon Gerbrands

Ook dit seizoen speelt PSV in de Champions League tegen Atlético. Gerbrands: "Over twee weken moeten we naar Madrid toe en de Spaanse justitie stuurt een rechtshulpverzoek naar PSV. Wilt u even de namen doorgeven?"

Gerbrands is dat niet van plan. "Ze zijn een keer veroordeeld en dat was het. De supporters zijn geen speelbal van de politiek, daar is voor ons de grens bereikt."

Volgens Gerbrands is de Spaanse justitie bang voor de vraag waarom er sinds maart niets is gebeurd, nu PSV opnieuw op bezoek komt. "Dit is een puur politiek verhaal. Drie weken later was Manchester City daar. Daar gebeurden ook incidenten. Die rechtshulpverzoeken zijn ook niet uitgedeeld."

Gerbrands verwacht niet dat er over twee weken opnieuw problemen met PSV-supporters ontstaan. "Er is voldoende publiciteit geweest. Wie het nog een keer doet, die pakken ze maar op. Daar heb ik geen medelijden mee."

Schippers

Minister Schippers van Sport is het niet met Gerbrands eens. Ze vindt het goed dat PSV zelf maatregelen heeft genomen, maar toch moet de club het Spaanse OM ook helpen: "Je kunt niet zeggen: we hebben het onderling geregeld maar verder komt justitie er niet aan te pas. Zo hebben we het niet geregeld in Nederland en Europa."

Voor zover Schippers weet, is het niet meewerken aan een rechtshulpverzoek niet strafbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl