Ploumen bij een eerder bezoek aan het vluchtelingenkamp in Jordanië ANP

Kamer wil extra 60 miljoen voor noodhulp

time icon Aangepast

Een ruime Kamermeerderheid wil dat het kabinet volgend jaar 60 miljoen euro vrijmaakt voor hulporganisaties die helpen bij humanitaire rampen. 

Twaalf organisaties,waaronder CARE, Cordaid, Warchild en Oxfam Novib werken sinds april 2015 samen in het Dutch Relief Alliance. Het verband kreeg toen voor drie jaar 120 miljoen euro. Hiervan is nog maar 7,1 miljoen euro over.

Volgens de Kamer is aangetoond dat de samenwerking efficiënt werkt. De organisaties richten zich vooral op langdurige crises zoals in Syrië en Irak. In opvangkampen rond en in deze landen is een tekort aan voedsel, medische hulp en onderwijs, aldus ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.

Beschikbaar

PvdA, CDA, SP, GroenLinks, D66, SGP en Partij van de Dieren steunden de motie van Voordewind voor de extra 60 miljoen. Volgens de Kamer heeft minister Ploumen er budget voor. Zij is dit jaar namelijk enkele honderden miljoenen minder kwijt aan de opvang van asielzoekers, die uit haar begroting wordt betaald. Deze week werd bekend dat er dit jaar naar schatting 32.000 asielzoekers komen in plaats van de 58.000 waar eerder van werd uitgegaan.

Ploumen beloofde naar de wens van de Kamer te kijken bij de behandeling van de najaarsnota, die begin volgende maand verschijnt. Daarin worden de laatste aanpassingen van de begroting verwerkt. 

STER Reclame