NOS NieuwsAangepast

Zorgen in Silicon Valley: wil Trump meekijken met whatsappjes?

De overwinning van Donald Trump heeft geleid tot onrust onder techbedrijven. Die vrezen dat de nieuwe Amerikaanse president ze gaat verplichten om een achterdeurtje in te bouwen in bijvoorbeeld besturingssystemen en berichtendiensten. Dat betekent dat de overheid altijd een sleutel heeft om mee te kijken met wat gebruikers op platforms doen.

Ook is de verwachting dat Trump de surveillance-praktijken van bijvoorbeeld de NSA verder wil uitbreiden. Sinds de onthullingen daarover van klokkenluider Edward Snowden hebben veel bedrijven in Silicon Valley de beveiliging van hun producten aangescherpt. Zo heeft WhatsApp end-to-end-encryptie, zodat niemand kan meekijken, ook WhatsApp zelf niet.

'Geen vriend van privacy'

De FBI en de NSA vinden dat techbedrijven te ver gaan in het versleutelen van informatie. Daardoor kunnen terroristen en criminelen communiceren zonder dat opsporingsdiensten meekijken. Dat kan niet, zeggen de opsporingsdiensten, in een tijd waarin onder meer IS dreigt met aanslagen. Veel Republikeinen steunen de diensten daarin.

De verwachting is dat de Republikeinse senator Richard Burr, die voorzitter is van de inlichtingencommissie in de Senaat, voorstellen zal indienen om het meekijken mogelijk te maken. "Ik denk dat Trump zo’n voorstel zal ondersteunen", zegt voormalig NSA-medewerker Hank Thomas tegen persbureau Reuters. "Trump zal geen vriend zijn van de privacy."

De topman van WhatsApp, Jan Koum, laat Reuters weten dat zijn bedrijf zich hevig tegen zo’n voorstel zal verzetten. "Het beschadigt de reputatie van Amerikaanse bedrijven op het wereldtoneel."

Apple vs. FBI

Niet alleen WhatsApp maakt zich zorgen, Apple doet dat ook. Dat bedrijf was begin dit jaar in een juridische strijd verwikkeld met de FBI over het kraken van de iPhone 5c van Syed Farook, een van de daders van de aanslag in de stad San Bernardino, eind vorig jaar.

De FBI vroeg Apple om een nieuwe versie van besturingssysteem iOS te maken zodat de dienst de telefoon kon kraken. Apple weigerde dat. Uiteindelijk wist de FBI met hulp van naar verluidt het Israëlische bedrijf Cellebrite de telefoon alsnog te kraken.

Trump heeft zich de afgelopen maanden kritisch uitgelaten over het standpunt van Apple. Zo vond hij dat het bedrijf zou moeten worden geboycot zolang het weigerde mee te werken met de FBI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl