NOS NieuwsAangepast

Gas en licht volgend jaar 20 euro duurder

Drie jaar lang betaalden we elk jaar steeds minder voor gas en licht, maar de energierekening gaat straks omhoog. Een gemiddeld huishouden met een variabel energiecontract is vanaf januari twintig euro per jaar duurder uit, een tientje meer voor zowel stroom als gas.

De energierekening ligt nu voor een gemiddeld gezin (3500 kWh stroom en 1500 m3 gas) 200 euro per jaar lager dan begin 2014. De gasprijs drukt doorgaans het zwaarst op de energielasten van een huishouden. Volgens energiebedrijven is een huishouden gemiddeld 131 euro per maand kwijt voor gas en licht.

Dat heeft vergelijkingswebsite Pricewise.nl uitgerekend op basis van onderzoek onder leveranciers, inkopers van stroom en gas en de energiebedrijven Essent, Eneco en Nuon. "Wij voorzien voor 2017 een ommekeer", zegt directeur Hans Kok. "Het is uit met de pret en het dal van lage energieprijzen is bereikt."

De stijgende prijzen zijn het gevolg van de internationale gas- en elektriciteitsproductie en de toegenomen economische activiteit waardoor er meer vraag is naar gas en stroom bij bedrijven.

Juli nog goedkoop

In juli daalde de energierekening nog, sterker zelfs dan eerder werd aangenomen, als gevolg van dalende prijzen op de groothandelsmarkt voor gas en licht. Overcapaciteit en geringere vraag drukken de energieprijzen waardoor de energieleveranciers historisch lage inkoopprijzen betalen.

De variabele energietarieven worden halfjaarlijks vastgesteld. Naast een variabele energierekening die elk halfjaar met de prijs meebeweegt, kunnen consumenten ook de energietarieven vastleggen voor een jaar of langer.

Energiebedrijf Essent betwist de conclusie van Pricewise.nl en zegt dat bij Essent de energieprijzen het komende halfjaar nog wel zullen dalen, dankzij lagere inkoopkosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl