Edgar Davids met fans van de Suriprofs
NOS VoetbalAangepast

Davids vindt begeleiden jeugd belangrijker dan hoofdtrainer worden

Edgar Davids loopt momenteel stage in Dubai maar voor een boek over de Suriprofs kwam hij terug naar Amsterdam. Gisteren nam Davids in het Olympisch Stadion het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Suriprofs, van benefiet tot project.

Het boek over het succes van de stichting verschijnt bij het afscheid van Stanley Menzo als voorzitter van de Suriprofs. Menzo wordt opgevolgd door Jörgen Raymann. Die zou nog wel wat bestuursleden kunnen gebruiken, zei hij bij de presentatie, maar dat is voorlopig niet weggelegd voor Davids.

"Ik ben nu heel druk met andere projecten, onder meer voor jongeren die in de problemen komen. De kansen die ik heb gehad, wil ik doorgeven aan die jongeren."

Davids is actief bij Straatvoetbalbond SVBN en de StreetPro Acadamy. "We vangen jongeren op die van school gestuurd dreigen te worden. Die trainen we en ze gaan naar school, zodat ze hun diploma kunnen halen", aldus Davids.

"Daarnaast hebben we StreetPro Jobs. Daar geven we jongeren een bootcamp van drie weken, waarna ze aan de slag gaan bij een van onze sponsoren."

Edgar Davids en Alfred Schreuder, vorig seizoen bij FC Twente

Intussen is Davids ook nog altijd bezig met het behalen van zijn diploma voor coach betaald voetbal. Na zijn afscheid als speler van Barnet FC zat de 74-voudig international geregeld als trainer op de bank. Als hij dat ook in de eredivisie wil, moet hij een diploma hebben.

Twente goede leerschool voor Davids

Momenteel loopt Davids stage in Dubai om dat te realiseren. "Het gaat eigenlijk precies hetzelfde als in Nederland, want mijn hoofdcoach heeft ook een Nederlandse leerschool gehad."

Begin vorig seizoen liep Davids een tijd mee met Alfred Schreuder bij FC Twente. "Dat was een goede leerschool. Je ziet hoe het gaat als je met je rug tegen de muur staat. Die leerprocessen zijn belangrijk. Dat kun je niet leren uit een boek."

De Suriprofs in 2015

Toch is hoofdcoach worden niet het belangrijkste doel van Davids. "Ik denk dat je je vooral moet blijven doorontwikkelen. Sommige jongens hebben hun papier al een paar jaar, maar zitten nu thuis. Ik haal er veel voldoening uit als ik kan inspireren en kan trainen met jongeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl