NOS NieuwsAangepast

Kijksluiter: filmpje in plaats van bijsluiter bij medicijn

"De digitale bijsluiter is een aanvulling op de informatie die de patiënt al krijgt van de huisarts en apotheker. Het is een extra tool die een goed geneesmiddelgebruik bevordert".

Dat vindt apotheker Marcel Kooij over de Kijksluiter, waarmee vandaag honderd apotheken beginnen.

Deze digitale bijsluiter bestaat uit een tekenfilmpje. Daarin legt een apothekersassistente de patiënt uit hoe een medicijn gebruikt moet worden. Er zijn ruim duizend animatiefilmpjes gemaakt die allemaal een bepaald geneesmiddel behandelen.

"Een patiënt onthoudt maar tien tot twintig procent van de voorlichting die hij of zij van een arts of apotheker krijgt", zei Kooij in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarom is het belangrijk die informatie te herhalen. Met de Kijksluiter bestaat nu de mogelijkheid om die info thuis op je gemak nog even na te kijken."

'Met de Kijksluiter kun je informatie over je medicijn thuis op je gemak terugkijken'

Ongeveer een derde deel van alle geneesmiddelen die apothekers jaarlijks verstrekken, wordt op de verkeerde manier of helemaal niet gebruikt. "Dat patiënten hun medicijnen beter gaan gebruiken, is uiteindelijk waar wij het voor doen", zei Kooij.

Dat is niet alleen beter voor de gezondheid van patiënten. Als mensen zich houden aan de bijsluiter, worden er ook minder medicijnen verspild. Volgens een rapport in opdracht van apothekersorganisatie KNMP kunnen er honderden miljoenen worden bespaard als mensen hun medicijnen goed innemen.

Kijksluiter: hoe moet ik dit medicijn gebruiken?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl