De herdenking van de Kristallnacht in de Portugese Synagoge in Amsterdam in 2013
NOS NieuwsAangepast

Rustige Kristallnachtherdenkingen in Amsterdam

De Kristallnacht is vanavond in Amsterdam herdacht. Er was dit jaar veel onenigheid tussen diverse verschillende organisaties die allemaal een herdenking wilden organiseren. Volgens de politie zijn er geen incidenten geweest.

Al jaren zijn er twee verschillende Kristallnachtherdenkingen in Amsterdam. Voor het eerst dit jaar zou de verschrikkelijke nacht van 1938 op drie plekken herdacht worden. Het Centraal Joods Overleg (CJO), het Platform Stop Racisme en Uitsluiting (PSRU) en de pro-Israëlbeweging 'Time to stand up for Israël' (TTSUFI) wilden ieder een eigen herdenking organiseren.

Maar burgemeester van Amsterdam Van der Laan was bang voor ordeverstoring, net zoals vorig jaar. Toen verstoorde 'Time to stand up for Israel' de Kristallnachtherdenking van het PSRU; het platform zou anti-Israëlisch zijn.

Joods verzetsmonument

'Time to stand up for Israel' had laten weten dit jaar ook een herdenking te willen houden op 9 november bij het Joods verzetsmonument bij het stadhuis van Amsterdam.

Van der Laan zag dat niet zitten omdat het PSRU juist op die plek ieder jaar traditioneel de Kristallnacht herdenkt. Hij schreef een brief aan de gemeenteraad dat de nieuwe herdenking 200 meter verderop, naar het Daniel Meijerplein, verplaatst kon worden. Maar daar was de TTSUFI niet blij mee en besloot de herdenking te annuleren.

Premier Rutte sprak tijdens de herdenking van het CJO in de Portugese Synagoge in Amsterdam.

'We mogen het nooit gewoon gaan vinden'

Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden bij een door de nazi's georganiseerde pogrom in heel Duitsland 1400 synagogen en 7500 Joodse winkels in brand gestoken. Die nacht werden honderden Joden vermoord.

De Kristallnacht was de eerste grote geweldpleging tegen de Joden in Duitsland sinds de machtsovername door de nazi’s in 1933. De nacht markeerde een ommezwaai, van discriminatie van Joden naar een systematische vervolging die uitmondde in de Holocaust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl