ANP
NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse onderzeeër nooit eerder gedetecteerd'

Als de Russen inderdaad een Nederlandse onderzeeër hebben ontdekt en verjaagd is dat een unieke gebeurtenis, zegt Jaime Karremann van Marineschepen.nl. Volgens hem is voor zover bekend sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit een Nederlandse onderzeeboot gedetecteerd tijdens een missie.

Nederlandse onderzeeboten hebben de afgelopen twintig jaar zeker veertig geheime operaties uitgevoerd.

Barentszzee

In het verleden zijn wel Amerikaanse onderzeeërs ontdekt en soms ook gevolgd. Zoals eind jaren veertig in de Barentszzee ten noorden van de Sovjet-Unie. De Sovjet-marine heeft toen de achtervolging ingezet tot de brandstof van de Amerikanen op was.

"Dat een onderzeeboot op een geheime missie wordt ontdekt is vrij schokkend", zegt Karremann. "Bijna net zo erg als beschoten worden."

Hoe konden de Russen de Nederlandse onderzeeboot vinden?

Volgens de Russen is de Nederlandse onderzeeboot verjaagd. Dat kan volgens Karremann op diverse manieren zijn gebeurd. "De Russen hebben bijvoorbeeld een soort handgranaten in zee gegooid. Die zijn niet bedoeld om schade te veroorzaken, maar om de bemanning van de onderzeeër aan het schrikken te maken. Die zitten muisstil te luisteren en horen dan opeens een enorme knal. Dat komt wel aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl