Reuters

Hieronder een groot gedeelte van de toespraak die Donald Trump vanochtend hield, na zijn overwinning. 

Ik heb zojuist een telefoontje gekregen van minister Clinton. Ze heeft ons gefeliciteerd. Het ging over ons, onze overwinning, en ik heb haar en haar familie gefeliciteerd met een zeer, zeer zware campagne.

Ze heeft een harde strijd gestreden. Hillary heeft erg lang en hard gewerkt en wij zijn haar diepe dankbaarheid verschuldigd voor de dienst die ze haar land heeft bewezen.

Speech Donald Trump

Nu is de tijd gekomen dat Amerika zijn wonden van verdeeldheid heelt en samenkomt.

Donald Trump

Ik meen dat in alle ernst. Nu is de tijd gekomen dat Amerika zijn wonden van verdeeldheid heelt en samenkomt. Ik zeg tegen alle Republikeinen en Democraten en onafhankelijken verspreid over het land dat de tijd gekomen is om samen te komen als een verenigd volk.

Het is tijd. Ik beloof elke burger van ons land dat ik een president voor alle Amerikanen zal zijn. En dat is erg belangrijk voor mij. Voor diegenen die mij niet hebben gesteund, en dat waren er een paar, ik reik jullie de hand. Ik heb jullie sturing en hulp nodig, zodat we samen ons geweldige land kunnen herenigen.

Ik heb vanaf het begin gezegd, wij hebben geen campagne gevoerd maar zijn een ongelooflijke en geweldige beweging begonnen die bestaat uit miljoenen hardwerkende mannen en vrouwen die van hun land houden en die een betere, mooiere toekomst willen voor henzelf en hun families.

Samenwerkend zullen we beginnen met de hernieuwing van de Amerikaanse Droom.

Donald Trump

Het is een beweging die bestaat uit Amerikanen van diverse achtergronden, geloven en overtuigingen. Mensen die verwachten dat onze regering het volk dient. En dat zal gebeuren.

Samenwerkend zullen we beginnen met de hoognodige wederopbouw van ons land en de hernieuwing van de Amerikaanse Droom. Ik heb mijn hele leven in zaken gezeten en het onbenutte potentieel gezien van projecten en mensen over de hele wereld.

Dat is nu wat ik wil doen voor ons land. Een geweldig potentieel. Ik heb ons land goed leren kennen. Een geweldig potentieel. Het zal geweldig worden. Iedere Amerikaan zal de kans krijgen zijn potentieel waar te maken. De vergeten mannen en vrouwen van dit land zullen niet langer vergeten zijn.

We zullen onze infrastructuur herbouwen, tot de beste ter wereld, en zo miljoenen mensen aan werk helpen.

Donald Trump

We gaan onze binnensteden repareren en onze snelwegen, bruggen, tunnels, luchthavens, scholen en ziekenhuizen herbouwen. We zullen onze infrastructuur herbouwen, tot de beste ter wereld, en zo miljoenen mensen aan werk helpen. We zullen ook eindelijk gaan zorgen voor onze geweldige veteranen, die zo loyaal waren en van wie ik er zoveel ontmoet heb in deze achttien maanden durende reis. De tijd die ik met hen heb doorgebracht gedurende deze campagne was mij een grote eer. Onze veteranen zijn ongelooflijke mensen.

We zullen een project beginnen van nationale groei en vernieuwing. Ik wil creatieve talenten stimuleren en we zullen een beroep doen op de besten en de slimsten om hun talenten in te zetten ten faveure van ons allen. Het gaat gebeuren. We hebben een geweldig economisch plan. We gaan onze groei verdubbelen en krijgen de sterkste economie ter wereld.

Geen droom is te groot, geen uitdaging.

Donald Trump

Tegelijk zullen we met alle landen samenwerken die ook met ons willen samenwerken. Dat zullen we doen. We zullen geweldige banden hebben. We verwachten dat we geweldige, echt geweldige relaties zullen krijgen. Geen droom is te groot, geen uitdaging. Niets dat we in de toekomst zouden willen bereiken, is onbereikbaar.

Amerika zal niet langer met minder dan het beste genoegen nemen. We moeten onze toekomst weer opeisen en groots en gedurfd dromen. Dat moeten we doen. We zullen weer dromen van een mooie en succesvolle toekomst voor ons land.

Ik wil de wereld zeggen dat we weliswaar de Amerikaanse belangen voorop zullen stellen, maar dat we ook eerlijk met alle mensen zullen omgaan. Alle mensen en alle landen. We zoeken overeenkomsten, niet vijandelijkheden en gezamenlijkheid in plaats van conflict.

De volledige speech van Trump na zijn overwinning (niet ondertiteld)

STER reclame