NOS Nieuws Binnenland Koningshuis Aangepast

Willem-Alexander: boek over Juliana niet gelezen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koning heeft boek over Juliana nog niet gelezen

Koning Willem-Alexander heeft de laatste biografie over zijn grootmoeder Juliana niet gelezen en weet ook niet of hij dat gaat doen. Dat zei hij tijdens zijn staatsbezoek in Nieuw-Zeeland tegen de NOS.

"Ik ben niet op Soestdijk geweest in de tijd dat het speelde, dus ik ben geen primaire bron. Ik heb grootouders voor wie ik veel respect heb gehad en dat respect zal nooit verdwijnen", zei de koning.

Willem-Alexander ging ook in op de vraag waarom hij schrijfster Jolande Withuis geen toestemming heeft gegeven voor onderzoek in het privéarchief van het Koninklijk Huis. "Het speelt mee dat bepaalde familieleden nog in leven zijn, waardoor je niet alles voor iedereen open kan stellen. Het is selectief open voor mensen die onderzoek willen doen. Het is echt een privéarchief. Alle zaken die relevant zijn voor de Nederlandse Staat, liggen bij het Nationaal Archief."

Gekwetst

Prinses Irene zei eerder dat ze "diep gekwetst" is door de inhoud van de biografie Juliana - Vorstin in een mannenwereld. In het boek gaat het onder meer over het slechte huwelijk van Juliana en prins Bernhard. "Om te gaan interpreteren wat mensen denken, terwijl je er niet bij bent geweest, is gevaarlijk", zei Irene.

Willem-Alexander en Máxima in Nieuw-Zeeland ANP

STER reclame