NOS NieuwsAangepast

Vergeet de inhoud niet: wat wil Trump, wat wil Clinton?

Door al het moddergooien raakt de inhoud van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vaak ondergesneeuwd. Zeker dit jaar. Nu Election Day is aangebroken, geven we de hoofdpunten van zowel Trumps als Clintons inhoudelijke beleid.

Dat doen we aan de hand van de vijf thema's: immigratie, werkgelegenheid, buitenlands beleid, belastingen en gezondheidszorg. Dit zijn de speerpunten van beide presidentskandidaten:

Hoofdpijndossier immigratie

Net als in Europa is dit een heet hangijzer in de VS. In het land wonen naar schatting ruim elf miljoen illegale immigranten. Het is een van Donald Trumps paradepaardjes: het bouwen van een muur tussen Mexico en de VS. Hij wil dat er een einde komt aan de stroom illegale migranten die in het zuiden van de VS de grens met Mexico oversteekt. Trump wil dat de Mexicanen uiteindelijk zelf betalen voor de muur.

Asielzoekers uit probleemlanden als Syrië en de Libië komen, als het aan Trump ligt, het land niet meer in. De Republikein wil een ideologische test afnemen bij alle nieuwkomers, om ze te laten bewijzen dat ze echt van Amerika houden.

Grenspolitie pakt illegale immigranten op in Texas

Hillary Clinton zet juist in op een, naar eigen zeggen, menselijker immigratiebeleid. In een toespraak beloofde ze dat de miljoenen illegalen in de VS staatsburger mogen worden. De procedure daarvoor is volgens haar nu nog te moeilijk en duur.

De Democraat wil asielzoekers uit landen met een terreurachtergrond goed screenen maar ook een kans geven om hun verhaal te doen.

Wie schept de meeste banen?

Beide kandidaten roepen dat ze een recordaantal banen willen creëren. Trump wil dat bereiken door de belastingen te verlagen. Een nadere toelichting is nog niet bekend. Hij zegt dat hij banen uit China, Mexico, Japan en Vietnam terug naar Amerika wil halen.

Zijn Democratische tegenhanger wil 275 miljard dollar investeren in infrastructuur en nieuwe energie. Dat plan moet op termijn tien miljoen nieuwe banen opleveren. Trump reageerde daarop door te zeggen dat dit bedrag niet genoeg is om de verslechterde infrastructuur aan te pakken. Onduidelijk blijft hoeveel hij precies wil investeren.

Beide kandidaten willen het minimumloon verhogen. Clinton wil het opkrikken van 7,25 naar 12 dollar per uur. Trump heeft gehint dat het tien dollar per uur moet worden, duidelijkheid ontbreekt ook hier. De presidentskandidaten hebben beiden gezegd dat vrouwen meer loon moeten krijgen.

Belastingen

De Democraten willen een hogere belasting voor de rijken: een verhoging van vier procent voor inkomens van boven de vijf miljoen dollar per jaar. Verder wil ze weinig veranderen aan het huidige stelsel.

Als het aan miljardair Trump ligt, gaat het belastingsysteem wel op de schop. Daar lijken vooral de rijken van te profiteren: de winstbelasting voor bedrijven zou gaan van 35 naar 15 procent. De rijkste Amerikanen zouden bijna zeven procent minder belasting gaan betalen.

Amerikaanse soldaten Irak

Buitenlands beleid

De twee presidentskandidaten staan ook hier lijnrecht tegenover elkaar. Trump zegt: America first. Hij wil zo min mogelijk met inmenging met andere landen. Nog verder: bondgenoten moeten gaan betalen voor de bescherming van de VS. Allemaal het liefst.

Hij heeft weinig met Europese leiders en verwacht juist een goede relatie op te bouwen met president Poetin van Rusland. Dat zou een breuk betekenen met andere NAVO-landen, waaronder Nederland. Trump wil als laatste de militaire aanwezigheid in het buitenland terugschroeven.

Dat is precies wat Clinton juist niet voor ogen heeft. Ze schuwt militaire interventies en eventuele uitbreiding van de Amerikaanse invloedssfeer niet. Ze lijkt daarin een stuk minder terughoudend dan president Obama.

Ze heeft respect voor Poetin, maar heeft hem ook een bully (bullebak) genoemd. Een nauwe samenwerking met Europa ziet Clinton wel zitten. Vooral op het gebied van inlichtingen en de aanpak van terreur.

Obamacare of niet?

Clinton wil de nalatenschap van president Obama aanpassen en uitbreiden. Met zijn 'Obamacare' kregen meer Amerikanen toegang tot een zorgverzekering. Daarvoor waren naar schatting 40 miljoen mensen niet verzekerd voor letsel. De zorgwet is gelijk het belangrijkste onderwerp binnen het thema gezondheidszorg.

Trump is faliekant tegen Obamacare. Volgens hem leidt het tot torenhoge kosten, minder concurrentie op de zorgmarkt en minder keuze. Als de Republikein president wordt, gaat hij er alles aan doen om Obamacare de nek om te draaien.

Trump vs Clinton bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl