NOS NieuwsAangepast

Oprecht, maar een tikkie vals: Koenders zingt voor Maori's

Minister zingt Maori's toe

Met een paar valse noten heeft minister Koenders in Nieuw-Zeeland een muzikaal eerbetoon gebracht tijdens een ceremonie van Maori's.

De tweede dag op van het Nederlandse staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland stond deels in het teken van de Maoricultuur. De koninklijke delegatie bezocht de Ngai Tahu, de grootste stam van het zuidereiland.

Het koningspaar werd begroet met een welkomstlied van de Maori's. Naar goed gebruik is het de bedoeling dat de gast dan gaat terugzingen. Niet de koning en koningin, maar minister Koenders mocht een Nederlands deuntje inzetten. Hij koos samen met enkele andere Nederlanders in de delegatie - niet helemaal toonvast - voor tulpen uit Amsterdam.

Het koninklijk paar krijgt uitleg over de kiwi, een bedreigde vogelsoort

Het koninklijk paar ging op de tweede dag van het bezoek ook naar het Willowbank Wildlife Reserve. Daar is een opvang voor kiwi's, een bedreigde vogelsoort. Met een broedprogramma probeert het park de kiwi te helpen.

Verder was er aandacht voor de aardbevingen die de stad Christchurch op het zuidereiland de afgelopen jaren troffen. In 2011 kwamen bij een zware beving 185 mensen om. Het paar bezocht in Christchurch het Quake City Museum.

Willem-Alexander en Máxima in het Quake City Museum in Christchurch

Eerder had de koning zijn dank uitgesproken tijdens een staatsbanket in de hoofdstad Wellington. Tijdens zijn speech dankte hij Nieuw-Zeeland voor het advies en de ondersteuning tijdens de campagne voor een plek in de Veiligheidsraad. Nieuw-Zeeland bemachtigde in 2014 een zetel in de Veiligheidsraad.

Willem-Alexander wees ook op de banden tussen beide landen sinds de eerste ontdekking van Nieuw-Zeeland door Abel Tasman 374 jaar geleden. "Het is meer dan vriendschap die ons verenigt. Tienduizenden landgenoten van u en mij koesteren ook hun onderlinge familiebanden. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 40.000 Nederlanders hierheen, vaak gedreven door woningnood en gebrek aan toekomstkansen thuis. Na de Britten vormden zij de grootste groep immigranten. Hier vonden zij iets wat zij thuis misten: onbegrensde ruimte", zei de koning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl