NOS NieuwsAangepast

Eerste stemmen geteld in VS, Clinton wint in Dixville Notch

Een verkiezingsdag van 1 minuut (of minder)

In de Verenigde Staten is de eerste officiële verkiezingsuitslag bekend. In Dixville Notch (New Hampshire), waar acht stemgerechtigden wonen, werd Clinton de winnaar met vier stemmen. Twee kiezers brachten hun stem uit op Trump.

De overige stemmen gingen naar Gary Johnson van de Libertijnse partij en naar Mitt Romney, die niet meedoet aan de verkiezingen. In de VS is het mogelijk om via een write-in-stem te stemmen op mensen die officieel niet verkiesbaar zijn. Romney nam het in 2012 namens de Republikeinen tevergeefs op tegen Obama.

In Dixville ging het stembureau op 8 november kort na middernacht open. Toen alle acht stemmen binnen waren, werd het bureau gesloten en werden de stemmen geteld.

Een recordaantal Amerikanen heeft vervroegd gestemd voor de presidentsverkiezingen, die vandaag worden gehouden. Het persbureau AP meldt op basis van eigen onderzoek dat het aantal mensen dat nu al zijn stem heeft uitgebracht, waarschijnlijk rond de 50 miljoen uitkomt.

Het gaat om bijna 40 procent van het verwachte totale aantal stemmers. Vier jaar geleden waren er ruim 46 miljoen vroege stemmers, oftewel 35 procent.

In de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk om al te stemmen in de weken voorafgaand aan de werkelijke verkiezingsdag. Het systeem is ingevoerd om de opkomst op te krikken.

De nu al uitgebrachte stemmen worden vandaag pas geteld, maar de hoge vroege opkomst wordt gezien als goed nieuws voor de Democratische kandidaat Clinton. Het aantal vroege stemmers nam vooral toe onder latino's, die doorgaans overwegend Democratisch stemmen.

Springsteen

Clinton en haar Republikeinse tegenstander Trump hebben gisteren nog de hele dag campagne gevoerd in enkele swing states. Zo hield Clinton in Philadelphia (Pennsylvania) een grote manifestatie waar onder anderen president Obama, Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi hun steun uitspraken.

Trump was onder meer in Manchester in New Hampshire. "Willen jullie dat Amerika wordt geregeerd door corrupte politici of willen jullie dat Amerika wordt geregeerd door het volk?", vroeg hij zijn fans retorisch.

Peiling

De laatste grote peiling van het persbureau Reuters en peilingbureau Ipsos States of the Nation wijst op een grote winstkans voor Clinton. Volgens de peilers is de kans dat Trump het onderspit delft 90 procent.

Meer weten over de Amerikaanse verkiezingen? Bekijk onze speciale site:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl