Een glucosemeter Flickr / Accu-Chek

De Tweede Kamer vindt dat mensen met suikerziekte zelf moeten kunnen bepalen wat voor glucosemeter ze gebruiken. Met die apparaten meten diabetes-patiënten hun bloedsuikerspiegel. Dat is nodig om te voorkomen dat ze te veel of te weinig insuline gebruiken.

Een Kamermeerderheid is het eens met PvdA-Kamerlid Bouwmeester dat minister Schippers de patiënt en de arts moet laten kiezen en niet de apotheek en de zorgverzekeraar.

Veel verschillende meters

Ongeveer een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Er zijn veel verschillende meters op de markt en kinderen hebben bijvoorbeeld een ander exemplaar nodig dan iemand die de hele dag op kantoor zit. Zorgverzekeraars en apothekers proberen slim in te kopen om de kosten te drukken.

Bouwmeester benadrukt dat patiënten niet zomaar een meter moeten krijgen, maar een die past. De Diabetesvereniging onderzoekt welke apparaten goed zijn en welke niet. De vereniging komt ook met een online keuzehulp.

De PvdA wil dat Schippers zich bij die kwaliteitsmeting aansluit. Volgens Bouwmeester leidt het gebruik van goede apparaten ertoe dat mensen gezonder leven en bespaart dat uiteindelijk ook kosten.

Kamer: laat patiënt hulpmiddel zelf kiezen

STER reclame