NOS NieuwsAangepast

Geen paniek op Wall Street: pas als Trump Kentucky aanvalt

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online, nu in New York

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online, nu in New York

"Paniek om de presidentsverkiezingen? Nee joh. Die hebben we elke vier jaar hier, we zijn eraan gewend." Volgens bankier Rufus, die in de schaduw van het Trump-gebouw op Wall Street staat te roken, is er een dag voor de verkiezingen niet zoveel aan de hand in het financiële hart van de VS.

"Er is een beetje onzekerheid bij mij op de werkvloer, maar eigenlijk is het niet anders dan een normale werkdag. We zijn niet echt bang voor Trump als president", vertelt Rufus. "Waar we wel bang voor zijn, is een terreuraanslag in verband met de presidentsverkiezingen, op Trumps gebouw daar bijvoorbeeld. Dan zou het misgaan op de markten."

De beurs op Wall Street ligt om de hoek van het Trump-gebouw

Bij de grote bank waar Johny werkt, houden collega's wel hun adem in voor de verkiezingen. "Niet voor de dag erna, dat zal wel loslopen, maar voor de lange termijn." Dat geldt alleen voor als Trump wint, want Clinton is 'veilig', zegt Johny. "Hillary werkt al zo lang met president Obama, ze gaat gewoon zijn beleid doorzetten."

Het probleem met Trump is dat hij nergens voor staat, legt de bankmedewerker uit. "We weten niet wat voor beleid hij gaat voeren als hij het wordt, want dat heeft hij nooit verteld. Daar worden we wel een beetje nerveus van. Bovendien is hij gewoon onbetrouwbaar. Maar je ziet bij ons morgen en overmorgen niet allemaal mensen in blinde paniek rondrennen."

Sanjay maakt zich geen zorgen. "Pokeren is gevaarlijker", zegt hij.

Sanjay, die even verderop een potje poker speelt op zijn telefoon, is ook niet bang voor de verkiezingsuitslag. "Pokeren is gevaarlijker", lacht de bankier van Deutsche Bank. "Ik was erbij in Londen toen de Britten voor een brexit kozen. Dat was chaos, maar dit lijkt er niet op. Er worden bij ons geen extra mensen ingevlogen voor het geval Trump president wordt."

Twee financieel consultants die koffie staan te drinken in een zijstraat van Wall Street, hopen dat het snel gedaan is met al het gedoe rond Clinton en Trump, maar niet omdat ze de economische gevolgen vrezen. "Nee, omdat onze collega’s er maar niet over op kunnen houden. Velen hebben ook weddenschappen lopen op de uitslag", vertelt Dushyant. "En daar praten ze dan de hele dag over."

Dushyant (l) en Nitin

"De meesten zeggen dat ze op Clinton gaan stemmen. Dat is natuurlijk politiek correct, maar ik denk dat ze stiekem voor Trump gaan", vult zijn collega Nitin aan. "Het zou nog wel eens een verrassende uitslag kunnen worden. Maar niet zo verrassend dat de beurzen onderuit gaan."

Bankier John ziet kansen in de onzekerheid. "Wij kijken ernaar vanuit het perspectief van onze cliënten. We proberen nu juist geld te verdienen. Dat betekent dat we speculeren op het dalen van de koersen", legt John uit. "Als Trump wint, zullen de koersen dalen, omdat hij onvoorspelbaar is. Maar we verwachten geen crash of zoiets."

Op de lange termijn kan Trump als president wel funest zijn voor de financiële markten, denkt John. "Die man is in staat om een oorlog te beginnen met Kentucky bijvoorbeeld", lacht John. "En bij een burgeroorlog crashen de markten zeker."

Daarom gaat de bankier op Clinton stemmen. "Kijk, zij is ook niet mijn gedroomde kandidaat, maar als Clinton wat verkeerd doet, dan lossen we dat over vier jaar wel op. Als Trump wat verkeerds doet, en dat gaat hij doen, dan bestaat Amerika over vier jaar misschien wel niet meer."

Meer over de Amerikaanse verkiezingen zie je bij NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl