Prinses Mabel haalt Girls not Brides naar Nederland ANP

De internationale organisatie Girls Not Brides strijdt al jaren tegen kindhuwelijken en vandaag krijgt de organisatie ook een plek in Nederland. Jaarlijks trouwen vijftien miljoen meisjes voor hun 18e. "Dat betekent dat er iedere twee seconden een kindhuwelijk is. Dat heeft enorme consequenties", zegt de voorzitter van Girls not Brides, prinses Mabel van Oranje.

Doordat meisjes soms al op hun twaalfde trouwen, worden ze van school gehaald. "Daardoor kunnen we niet het doel bereiken dat alle meisjes onderwijs krijgen", zei de prinses in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarnaast worden ze vaak al heel jong zwanger. De kans dat ze complicaties krijgen of zelfs dood gaan bij de bevalling is vele malen groter." 

Daarom is het volgens de prinses erg belangrijk dat Nederland een voortrekkersrol speelt in de bestrijding van kindhuwelijken. In Nederland komen deze huwelijken heel weinig voor. "Er zijn wel wat gevallen onder vluchtelingen uit Syrië en gedwongen migranten uit West-Afrika, maar niet erg veel." 

Prinses Mabel: iedere 2 seconden trouwt een meisje onder de 18

Het Nederlandse netwerk kan er volgens Mabel vooral voor zorgen dat ngo's en overheid beter samenwerken in de bestrijding van dit probleem. "Door samen te werken sta je sterker en kun je wetgeving afdwingen bij landen waar dit veel voorkomt." Het netwerk Girls Not Brides Nederland is een initiatief van de organisaties Simavi, Plan Nederland en de stichting Kinderpostzegels.

Volgens Mabel nemen kindhuwelijken toe in conflictgebieden. "Voor de oorlog kwamen kindhuwelijken in Syrië bijna niet voor. Nu in de vluchtelingenkampen gaat het aantal weer omhoog, omdat ouders wanhopig zijn. Kinderen staan bloot aan seksueel geweld en dus denken ouders dat uithuwelijken het veiligst is." 

STER reclame