De administratie goed bijhouden is belangrijk, zegt het Nibud. ANP

Budgetvoorlichter Nibud maakt zich zorgen omdat 45 procent van de huishoudens zegt moeite te hebben met rondkomen. Daarom komt het instituut met tips om de administratie op orde te krijgen. Mensen die sparen en hun administratie op orde hebben, hebben minder kans op financiële problemen.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de meeste mensen zonder geldproblemen hun administratie voor elkaar hebben. Van die groep heeft 82 procent de boel op orde.

Tegelijk geeft het Nibud toe dat de administratie bijhouden op zichzelf niet genoeg is om geldzorgen te voorkomen. Zo heeft bijna de helft van de mensen met ernstige betalingsproblemen de administratie gewoon op orde. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een uitkering of een huurhuis.

Maar omdat veel gewoonten moeilijk te veranderen zijn, komt het Nibud met deze relatief makkelijk op te volgen adviezen. "We zien dat geldproblemen vaak te maken hebben met de manier waarop mensen met geld omgaan. Het maakt niet uit hoe hoog je inkomen is", zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud. "Of je impulsief bent of planmatig te werk gaat, is van veel meer invloed."

Schrijnender

Bij hogere inkomens zijn de geldproblemen vaak juist schrijnender, zegt Bettonville. "Die mensen komen bij geldproblemen vaak dieper in de schulden terecht."

Als er eenmaal een schuld is opgebouwd, volstaat het 'check, plan en spaar'-advies meestal niet meer om uit de zorgen te komen. "Dan moet je echt naar de schuldhulpverlening. Maar alleen schulden oplossen is ook weer niet genoeg. Bij de schuldhulpverlening moeten ze ook aandacht besteden aan het gedrag, om  te voorkomen dat mensen opnieuw in de problemen komen. Vaak weet je wel dat je iets niet goed doet, maar om dat aan te passen is moeilijk. Daar helpen we mensen mee."

STER reclame