Emotioneel weerzien voor tientallen families bij Mosul
Ze hebben elkaar lang niet gezien en zaten ruim twee jaar in onzekerheid over het lot van hun dierbaren. Tot gisteren. Toen kwamen tientallen families na lange tijd weer samen in een opvangkamp ten oosten van de Iraakse stad Mosul. De hereniging leidde tot emotionele taferelen.
Het was een weerzien waar ze lang op gehoopt hadden. Verscheurde families, waarvan een deel op de vlucht was voor Islamitische Staat. Anderen bleven juist in Mosul om te vechten tegen IS, vanaf het moment dat de terroristen de stad overnamen.
Gisteren kwamen ze na lange tijd weer samen. Elkaars handen vasthoudend door een hek van het kamp waar ze sinds een paar dagen verblijven.
"Dit is mijn familie", zegt Ziyad Ezz-Eldin die zelf in Mosul achterbleef. "Ik heb ze al 2,5 jaar niet gezien. Ze vertrokken aan het begin van de oorlog, maar ik bleef hier. Dit was ons lot, maar het was verschrikkelijk met de strijders van Islamitische Staat hier."
Ondanks de blijdschap van de hereniging, blijft de angst overheersen. "We hebben genoeg geleden", vertelt Souad Mohammed, een vluchtelinge uit het dorp Gogjali. "Maar in ons hart is het nog geen vrede. We zijn nog steeds bang voor onze toekomst en vrezen voor ons leven." Mohammed moest acht uur lopen om het vluchtelingenkamp te bereiken.
IS verbood ons om onze moeders, broers, zussen, ooms en tantes te zien.
Ze zit vol tegenstrijdige gevoelens. "Ik ben bang dat mijn kinderen en ik bijvoorbeeld door een mortiergranaat geraakt kunnen worden, maar tegelijk ben ik blij dat we zijn ontsnapt." Het allerbelangrijkst was het voor Mohammed om haar moeder weer te zien. "Je weet hoe belangrijk moeders zijn, maar IS verbood ons om onze moeders, broers, zussen, ooms en tantes te zien. Ik heb ze allemaal 2,5 jaar niet gezien."
De afgelopen weken lukte het meer families om elkaar weer te zien, nadat ze een lange periode van elkaar gescheiden waren omdat familieleden op de vlucht waren geslagen voor het geweld.
Volgens de Verenigde Naties hebben 22.000 mensen de op twee na grootste stad van Irak de afgelopen weken verlaten, sinds troepen bezig zijn om Mosul te heroveren. Een paar duizend bewoners van omliggende dorpen konden geen kant op, omdat strijders van IS ze wilden gebruiken als menselijk schild.