Andy Murray in Parijs
NOS SportAangepast

Murray nieuwe nummer 1 na opgave Raonic

Wat er al aan zat te komen, is sinds zaterdagmiddag een feit: Andy Murray is vanaf maandag de nieuwe nummer één van de wereldranglijst. De Britse tennisser lost Novak Djokovic af, die 122 weken achtereen op de hoogste positie bivakkeerde.

Bij winst in de halve finales van het masterstoernooi in Parijs zou Murray doorstoten naar de 'troon', daarbij profiterend van de uitschakeling van Djokovic in de kwartfinales tegen Marin Cilic. Die noodzakelijke overwinning werd de Schot in de schoot geworpen doordat tegenstander Milos Raonic zich vlak voor de wedstrijd afmeldde wegens een scheurtje in zijn rechterbovenbeen.

Djokovic werd de laatste tijd gehinderd door een polsblessure. Mede daardoor bleven zijn resultaten achter bij zijn status.

De 29-jarige Murray daarentegen beleeft een prima jaar. Hij staat voor de twaalfde keer in een finale. Zeven keer ging hij met de titel aan de haal. Hij was onder meer op Wimbledon en bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de beste van allemaal.

Murray: ik had dit jaar niet veel beter kunnen spelen

En nu is hij zonder te spelen opeens de nieuwe nummer een van de wereld. "De manier waarop het vandaag gebeurde was vreemd," vond Murray. "Ik had me natuurlijk voorgesteld dat ik het zou doen op de tennisbaan."

"Nummer een worden, dat is twaalf maanden op niveau blijven. Dat is me nog niet eerder gelukt. Ik speelde vaak een paar maanden goed en zakte dan weer in", blikte hij terug op het afgelopen jaar.

"Afgezien van maart had ik dit jaar niet beter kunnen spelen dan ik gedaan heb. Ook de wedstrijden die ik verloren heb in de Davis Cup en de US Open waren wedstrijden die ik had kunnen winnen."

Djokovic: Murray verdient de nummer 1-positie

Viert Murray nieuwe status met vierde titel op rij?

Murray won de laatste drie toernooien (Peking, Shanghai en Wenen) en kan zijn promotie extra glans geven door zondag ook in de Franse hoofdstad de hoofdprijs voor zich op te eisen.

Hij treft in de finale John Isner, die voor de derde keer in de finale van een masterstoernooi staat. De Amerikaan won in Parijs in de halve finales met 6-4, 6-3 van Marin Cilic.

Isner, verliezend finalist in Cincinnati (2013) en Indian Wells (2012), ontmoette Cilic zesmaal eerder, maar had de Kroaat nog nooit verslagen. Ditmaal klopte echter alles bij de Amerikaan. Zijn opslag liep als een trein, getuige de achttien aces die van zijn racket kwamen, en ook met zijn returns maakte hij geregeld indruk.

In het eerste bedrijf ging het tot 4-4 gelijk op, waarna Cilic zijn service inleverde. In set twee pakte Isner vanaf 2-3 vier games op rij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl