Enes Ünal bij FC Twente
NOS VoetbalAangepast

Waar Luuk de Jong stagneert, floreert Enes Ünal

"Perfect", klinkt het uit de mond van Enes Ünal als hem gevraagd wordt naar zijn eerste weken bij FC Twente. Een wereld van verschil met het seizoen tot nu toe van Luuk de Jong. Daar waar de PSV-aanvoerder stoeit met zichzelf, dartelt de Turkse huurling over de Nederlandse velden.

Dat doet hij overigens al sinds februari, toen hij als 18-jarige jongen aankwam in Breda. Na een mislukte huurperiode bij RC Genk sloot Ünal vol goede moed aan bij NAC, waar hij ging trainen onder Marinus Dijkhuizen. En de aanvaller viel direct op.

"Op de eerste training zagen we meteen dat hij bijzondere kwaliteiten bezit. Daarbij is hij enorm leergierig. Hij was als eerste op het veld en ging als laatste weer weg", vertelt Dijkhuizen over een van de eerste kennismakingen.

Enes Ünal vorig seizoen als speler van NAC Breda

Een genot voor de coach, die in Breda te maken had met een verouderde spelersgroep. "Zij wilden liever niet meer zo hard trainen. Het was een lastige groep, ook qua gedrag. Maar Enes hield zich gemakkelijk staande."

"Spelers herkennen altijd kwaliteit, en dat heeft hij. Hij is rustig in een groep, is zelfbewust, maar niet arrogant. En hij doet er alles aan om zo snel mogelijk de top te halen."

Hij heeft heel veel potentie. Met name door de manier waarop hij zijn vak beleeft.

NAC-trainer Marinus Dijkhuizen over Enes Ünal

Wie als spits het hoogste wil bereiken, moet zijn naam zo vaak mogelijk op het scorebord zien te krijgen. Dat gaat Ünal tot nu toe goed af. Bij NAC stond de teller na elf duels in de Jupiler League op negen goals en twee assists. Bij Twente heeft hij na negen duels zeven doelpunten en twee assist achter zijn naam staan.

"Ik had niet verwacht zo veel doelpunten te maken", bekent Ünal, die meteen ook zelfkritisch is. "Ik heb de laatste twee wedstrijden niet gescoord. Ik moet mijn ritme terugvinden en elke week scoren. Ik voel me goed hier in Enschede. Het is fijn om voor Twente te spelen."

Enes Ünal schreeuwt het uit na zijn doelpunt tegen PEC Zwolle

In zijn eerste eredivisiewedstrijd als basisspeler liet de huurling van Manchester City meteen zien dat hij een goede traptechniek in huis heeft.

Op bezoek bij FC Groningen leverde dat een fraaie hattrick op en thuis tegen ADO Den Haag knalde hij een vrije trap van ruim 25 meter binnen. Het resultaat van uren training. "Ik heb vroeger naar veel verschillende trappen gekeken", verklaart Ünal.

Dat zag Dijkhuizen ook gebeuren tijdens zijn verblijf bij NAC. "Hij keek heel veel beelden, oefende vaak en ontwikkelde een heel aparte trap. Met de binnenkant van zijn wreef kan hij een vallende bal geven."

De traptechniek van Enes Ünal

Dijkhuizen noemt zijn voormalige pupil een complete spits, iemand die voor zichzelf kansen kan creëren. Daarin is hij nu al verder dan Luuk de Jong. Maar de aanvalsleider van PSV heeft andere kwaliteiten, weet ook Ünal.

Luuk de Jong of Enes Ünal?

"Hij heeft veel ervaring, speelt in de Champions League en voorheen in de Bundesliga. De Jong kan de bal goed bij zich houden. Ik zie hem als een echte teamspeler die hard werkt. Wie er van ons beter is? Dat is niet aan mij om te beantwoorden", aldus het talent van Twente.

En dus dezelfde vraag aan zijn oud-coach Dijkhuizen. "De Jong is verder", antwoordt hij gedecideerd. "Enes komt net kijken. De verwachtingen rond hem zullen omhoog gaan bij iedereen. Bij de fans, de club en de media, zeker in zijn land."

Hij vervolgt: "Ik ben benieuwd hoe hij daarmee omgaat. Maar hij heeft heel veel potentie, met name door de manier waarop hij zijn vak beleeft. Dat zie je niet veel bij spelers van die leeftijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl