Martijn Bink

In The Villages in Florida is de grote boze buitenwereld heel ver weg. Meer dan 100.000 senioren wonen hier tussen 54 golfbanen en 57 zwembaden. Amerika is hier geweldig, vinden de inwoners en dat willen ze graag zo houden. Dus stemmen ze op Donald Trump.

Het is niet toegestaan om in The Villages een bordje met een politieke boodschap in de voortuin te zetten. En dus hangen de inwoners die aan hun golfkarretjes. Daar zijn er genoeg van; naar schatting 75.000. 

Zoals er in Nederland fietspaden langs de weg zijn, zijn er hier speciale banen ingeruimd voor deze kleine wagentjes. En aan heel veel van die autootjes hangen bordjes met 'Stem Trump' of 'Hillary for Prison'. Regelmatig rijden er parades door de straten van meer dan 100 golfkarretjes voor Trump.

Overwinteraars in Florida steunen Trump zelfs op de golfbaan

Blaine Uplinger wil zijn golf-autootje best even voor ons naar buiten rijden. Het wagentje staat in de garage naast twee glimmende Corvettes. "Het leven is hier goed", zegt hij. "Dit is een klein paradijsje. Maar in de rest van Amerika is dat niet zo. Er is veel geweld op straat, bijvoorbeeld in Chicago." En dat komt allemaal door Washington en dus door Clinton, vindt Uplinger. Clinton is immers jarenlang onderdeel geweest van 'het systeem'. 

Dus heeft Uplinger een bordje met 'crooked Hillary' aan zijn wagentje bevestigd. Met daaronder de mededeling dat Clinton naar de gevangenis moet. Uplinger: "Misschien heeft Trump wel eens dingen gezegd die niet zo slim waren, maar hij is tenminste eerlijk. En 'Maak Amerika weer groots', is voor Trump geen holle frase. Dat wil hij echt doen."

The Villages is de grootste seniorenstad ter wereld. Je mag er alleen maar wonen als je 55-plusser bent. De dames in één van de vele recreatiezalen spelen een soort Rummikub. Het gaat hier niet vaak over politiek, vertellen ze. Ze houden het liever gezellig. Een van de vrouwen vertelt dat ze één van de weinige Democraten is in The Villages. Ze wordt er niet op aangekeken door de rest van het gezelschap, zegt ze: "Dit is Amerika. Iedereen mag zeggen en denken wat hij wil."

Opvlieger

De dames hebben allemaal wel hun twijfels bij Trump. "We staan achter zijn boodschap, maar de manier waarop hij het zegt keuren we niet goed", zegt Claire. "Maar Hillary is nog veel erger." Dat ze een vrouw is, maakt haar niet uit. 

"Het gaat niet om haar sekse. Al moet je er toch niet aan denken dat ze een opvlieger krijgt en dan per ongeluk aan de atoomknop komt. O nee, voor opvliegers is ze te oud." Met die opmerking krijgt ze de lachers in de recreatiezaal op haar hand.

'Ik geloof in wat Trump zegt'

Florida is cruciaal voor Trump. Hij móet hier winnen, wil hij een kans maken om president te worden. En hier in The Villages wonen de trouwste Republikeinse kiezers. Toch heeft ook een aantal van deze gepensioneerde overwinteraars dus zijn twijfels bij deze Republikeinse kandidaat. Zoals John Whitcraft: "Mijn stem voor Trump is een stem tegen Clinton", zegt hij. "Het is bijna niet voor te stellen dat we in zo’n groot land, geen betere kandidaten konden vinden."

NOS The Series

STER reclame