'Nederlandse sites ontoegankelijk voor blinden en slechtzienden'
Anders dan veel mensen denken, gaan blinden en slechtzienden gewoon internet op. Ze gebruiken daarvoor speciale braille-apparatuur of tekst-naar-spraaksoftware. Maar in veel gevallen doen websites niet genoeg om hun website toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking, blijkt uit onderzoek door de stichting Accessibility naar honderd grote, Nederlandse websites.
Van de onderzochte sites is de helft slecht te bedienen met het toetsenbord. Blinden zijn juist afhankelijk van het toetsenbord omdat ze de muis niet kunnen gebruiken. Ook formulieren op veel websites zijn voor blinden vaak slecht bruikbaar. Andere stoorzenders zijn knipperende advertenties en lastig weg te klikken cookiemeldingen.
Ook afbeeldingen zorgen voor problemen. Technisch is het mogelijk om aan een afbeelding een omschrijving toe te voegen voor blinden, maar lang niet alle websites doen dat. Voor slechtzienden en kleurenblinden kan het een probleem zijn als websites te weinig contrast hebben, bijvoorbeeld donkergrijs op een lichtgrijze achtergrond.
Eén soort fout kan ervoor zorgen dat een website onbruikbaar is.
Het onderzoek richtte zich hoofdzakelijk op websites, maar ook de bijbehorende apps van de onderzochte websites zijn onder de loep genomen. Ook die zijn in het algemeen niet goed toegankelijk. Sommige apps zijn moeilijk voor mensen met een beperking.
De Oogvereniging herkent het probleem. "Van de ziekenhuizen heeft maar één het stempel 'drempelvrij'", zegt Walter van Opzeeland van die organisatie, een belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden. Terwijl ook steeds meer ziekenhuizen digitaal werken en patiënten bijvoorbeeld hun medische dossier laten inzien. Voor mensen met een visuele beperking is dat dus niet altijd goed mogelijk.
Als websites slecht toegankelijk zijn, is het soms lastig om hulp te vragen. "Bijvoorbeeld als je persoonlijke gevoelige vragen moet beantwoorden voor een medisch onderzoek", zegt Van Opzeeland.
Geen ondertiteling
Niet alleen blinden hebben last van problemen op internet. Ook doven lopen tegen problemen aan. "Vooral als een website filmpjes heeft zonder ondertiteling, is dat lastig", laat Eva Westerhoff, adviseur bij belangenorganisatie Dovenschap en zelf doof, weten via WhatsApp - bellen kan immers niet.
"Dat is echt een groot probleem. Binnenkort zijn er weer verkiezingen, maar hoe kun je je goed informeren als veel politieke partijen, de Tweede Kamer en nieuwssites hun video's niet ondertitelen?", aldus Westerhoff. Ook de NOS doet dat op internet vaak niet, tekent zij aan. Vanaf 14 november worden alle video's op NOS.nl en in de apps ondertiteld.
Verschillen
In hoeverre websites toegankelijk zijn, verschilt onderling sterk. De overheid doet het relatief goed: zowel de sites van de vier grote gemeenten als die van de Rijksoverheid en het parlement. De overheid heeft zichzelf verplicht om websites toegankelijk te maken voor gehandicapten.
De rest van het Nederlandse web doet het minder goed. Vooral sites van energiebedrijven, webwinkels en nieuwssites zijn relatief slecht toegankelijk. "Het lastige is dat een website vrijwel alles goed kan doen, en dat één soort fout er toch voor kan zorgen dat hij onbruikbaar is", zegt Ron Beenen van Accessibility. Ook sites die het relatief goed doen, kunnen dus voor een groep gebruikers ontoegankelijk zijn.