Oud-korpschef Gerard Bouman
NOS NieuwsAangepast

'Bouman leest Caribische politie de les over integriteit'

De politie op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba heeft al jaren een integriteitsprobleem. Dat is volgens Trouw de conclusie van een onderzoek dat de voormalige korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, heeft gedaan.

Dienstauto's worden privé gebruikt, tijdens het werk worden er privé-activiteiten gedaan en er wordt ten onrechte overwerk geschreven en uitbetaald. Er zijn te veel bazen en er is te weinig gewoon politiepersoneel. "De korpsleiding, het Openbaar Ministerie en het bestuur van Bonaire herkennen zich op hoofdlijnen wel in dat beeld", zegt correspondent Dick Drayer. "Ze willen snel aan de slag met het personeelstekort en met het aanpakken van de integriteitsproblemen."

Feestjes in Amstel Hotel

Het rapport komt op een saillant moment voor Bouman: hij ligt zelf onder vuur vanwege de geldverspilling bij de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie. Die organiseerde onder meer dure feestjes in het Amstel Hotel.

Minister Van der Steur laat onderzoek doen naar de vraag of Bouman als korpschef op de hoogte was van die gang van zaken en of hij mogelijk een oogje dichtkneep. Wie dat onderzoek gaat leiden, is nog niet bekend.

Bouman stapte op 1 februari op als hoogste baas van de Nationale Politie. Zijn termijn liep nog tot 2019. Na zijn vertrek bleef Bouman met behoud van zijn salaris wel advieswerk doen voor de politie. Het rapport over de politie op de BES-eilanden is daar een voorbeeld van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl