Afghanistan heeft vorige week 250 leden van de Taliban vrijgelaten.
NOS NieuwsAangepast

VN: 45.000 strijders actief in Afghanistan

Het offensief van de Taliban tegen de regering in Afghanistan wordt in toenemende mate actief gesteund door al-Qaida-strijders, terwijl de positie van IS in het land juist verzwakt.

Dit staat in een rapport dat de VN vrijdag heeft gepubliceerd. Volgens VN-experts schatten de Afghaanse regering en enkele andere landen dat er circa 45.000 oppositiestrijders actief zijn in het land. Van hen is naar schatting 20 tot 25 procent buitenlander.

De VN-experts zeggen dat de banden tussen de Taliban en al-Qaida sterker zijn geworden; laatstgenoemde terreurgroep zou een actievere en ondersteunende rol zijn gaan innemen.

Al-Qaida lijkt in Afghanistan een gevoelig verlies te hebben geleden. Het Amerikaanse leger maakte vrijdagavond bekend dat het kopstuk Farouk Al-Qatani is omgekomen bij een luchtaanval op 23 oktober.

De ervaren commandant Al-Qatani werd in februari door de VS al aangewezen als de 'emir van oost-Afghanistan', die bovendien een centrale rol zou vervullen bij het plannen van aanvallen tegen Amerika.

Concurrentie

Terwijl de Taliban en al-Qaida aan kracht lijken te winnen, gaat het IS minder voor de wind. De islamitische terreurgroep, relatief nieuw op het toneel in Afghanistan, heeft grondgebied en strijders verloren door operaties van het Afghaanse leger en van bombardementen door internationale gevechtsvliegtuigen.

Maar IS heeft ook te lijden onder concurrentie. "Het vermogen van de groep om land te veroveren en te behouden is ook aangetast door gevechten met Talibanstrijders, die eveneens lokale invloed willen, maar vooral concurreren om materieel, geld en mankracht", aldus het rapport.

Mobiel radiostation

Het aantal IS-strijders in het oosten van Afghanistan is volgens schattingen gedaald van minder dan 3500 naar ongeveer 1600, van wie bijna de helft buitenlander is.

Toch blijft IS een factor van betekenis. De terreurbeweging voert een permanente propaganda-campagne met behulp van een mobiel radiostation dat steeds van locatie wisselt. Het is het Afghaanse leger en buitenlandse bondgenoten nog niet gelukt het op te sporen en te vernietigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl