Brunstad Christan Church
NOS NieuwsAangepast

'Top Noorse Broeders verrijkte zich ten koste van sekteleden'

De twee hoogste leiders van de internationale sekte de Noorse Broeders hebben zich jarenlang verrijkt. Dat gebeurde ten koste van de ongeveer 40.000 leden van de sekte in 65 landen. Dat meldt NRC Handelsblad.

Het duo geeft leiding aan een internationaal netwerk van meer dan 450 bedrijven en stichtingen. Verschillende belastingparadijzen spelen een belangrijke rol daarbij.

De twee, leider Kare J. Smith en zakelijk leider Bernt Aksel Larsen, lieten familieleden en vrienden mee-eten uit de ruif. NRC Handelsblad en de Noorse krant Dagens Naeringsliv baseren hun berichtgeving op 50 gigabyte aan documenten en e-mails.

FIOD

Die werden in maart door de FIOD in beslag genomen bij de Nederlandse broeder Jonathan van der L. die nauw betrokken was bij de financiële transacties van de Noorse Broeders en hun stichtingen en bedrijven. De Nederlander werkte eerder als rechercheur bij de FIOD.

Uit de stukken blijkt volgens de NRC dat de Nederlandse broeder niet alleen een sleutelfiguur was binnen de Nederlandse afdeling van de sekte, maar ook wereldwijd een belangrijke rol speelde. De stukken waarover de kranten beschikken gaan veelvuldig over de vraag hoe er zo min mogelijk belasting betaald kan worden.

De miljoenen euro's die de donaties en het vrijwilligerswerk van de sekteleden, onder wie kinderen, opbrachten, kwamen jarenlang terecht bij BCC Financial op Cyprus. Dat bedrijf beschikte in 2014 over 86 miljoen euro.

Leningen

Dat geld kwam maar zeer ten dele ten goede aan de religieuze organisaties van de Noorse Broeders, schrijft de NRC. Maar kinderen van de beide leiders konden bijvoorbeeld tegen heel gunstige voorwaarden leningen krijgen, waarmee ze soms ook aandelen kochten.

Leiders Smith en Larsen kregen een miljoenenlening voor een bedrijf dat zij samen hebben. Die werd voor een deel niet terugbetaald. In 2015 verdienden de twee tientallen miljoenen met de verkoop van de Duitse internetwinkel Lampenwelt. Die was geschonken aan de Noorse Broeders, maar kwam in handen van de beide leiders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl