DNB-directeur Jan Sijbrand en minister Dijsselbloem kondigen op 1 februari 2013 de nationalisatie aan van SNS Reaal
NOS Nieuws

Beleggers mogen wanbeleid bij SNS onderzoeken

Is er wel of geen sprake geweest van wanbeleid bij bank en verzekeraar SNS Reaal waardoor de bank ten onder ging? De Hoge Raad oordeelt dat gedupeerde beleggers dat mogen laten onderzoeken door de rechter. Beleggersvereniging VEB legt op korte termijn een enquêteverzoek neer bij de Ondernemingskamer.

In februari 2013 dreigde SNS Reaal om te vallen en werd in allerijl besloten tot nationalisatie. De bank kwam in staatshanden, de aandelen werden onteigend en de aandeelhouders stonden met lege handen.

Een onderzoek naar wanbeleid door gedupeerde aandeelhouders is gebruikelijk, maar bij SNS ligt het ingewikkeld. Door de nationalisatie waren beleggers in één klap hun eigendom en zeggenschap kwijt. De uitspraak van de Hoge Raad maakt duidelijk dat beleggers hun enquêterecht nog steeds kunnen uitoefenen.

Blij

De VEB is blij met de uitspraak. "Met het arrest van de Hoge Raad krijgen de onteigende beleggers eindelijk de mogelijkheid de feiten te onderzoeken die hebben geleid tot de ondergang van SNS", zegt VEB-directeur Paul Koster.

Bij een onderzoek zal gekeken worden naar de rol van bestuurders en commissarissen en de rol van de accountant KPMG.

Nul euro

SNS Reaal ging in 2006 naar de beurs. Met de campagneslogan 'SNS gaat naar de beurs, ga je mee?' werden vooral kleinere beleggers getrokken. Een aandeel kostte toen 17 euro.

Na een onstuimige groei kwam de bank in 2012 door de financiële crisis en de recessie in grote problemen Zo werden er enorme verliezen geleden op de vastgoedportefeuille. De koers van SNS Reaal stortte in en bij de nationalisatie was een aandeel nog maar 0,84 euro waard.

Los van een onderzoek naar wanbeleid loopt bij de Ondernemingskamer al een juridische procedure over een compensatieregeling. Na de onteigening oordeelde de Staat dat er nul euro compensatie betaald hoefde te worden aan de aandeelhouders. Beleggers eisten echter een vergoeding door de Staat. De Ondernemingskamer heeft een aantal deskundigen gevraagd om een faire prijs vast te stellen. De uitkomst wordt eind 2017 verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl