Melania Trump tijdens de toespraak AFP

Voor het eerst sinds maanden heeft Melania Trump een campagnespeech gehouden voor haar echtgenoot. De vrouw van Donald Trump sprak op een bijeenkomst in swingstate Pennsylvania. 

Melania had sinds de Republikeinse conventie in juli geen toespraak meer gehouden. Haar speech daar werd al snel overschaduwd door beschuldigingen van plagiaat: ze had complete zinnen uit een eerdere speech van Michelle Obama overgenomen.

Na die ophef bleef Melania veelal uit de spotlights. Ze begeleidde haar man en deed af en toe interviews, maar hield geen speeches meer. Volgens de campagne wilde zij zich vooral richten op de opvoeding van hun zoon Barron (10).

Stilte is over, Melania Trump spreekt weer in het openbaar

Deze speech in Pennsylvania, vijf dagen voor de verkiezingen, was volgens Amerikaanse commentatoren vooral bedoeld om "de scherpe randjes van haar echtgenoot te halen". Ze sprak over haar rol als moeder en vertelde haar verhaal als immigrant uit Slovenië. 

"Als kind betekende Amerika voor mij vrijheid en mogelijkheden", zei oud-model Melania (46). "Als je ergens over droomde, kon je dat realiseren in Amerika."

Melania zei verder dat ze zich als first lady wil inzetten tegen cyberpesten. "Onze cultuur is te gemeen en te ruw, vooral voor kinderen. Het is nooit goed als een 12-jarige wordt gepest, maar het is helemaal onacceptabel als dat anoniem via internet gebeurt."

Verschillende media reageerden verbaasd op dat thema, omdat Trump juist bekendstaat om zijn Twitter-aanvallen op tegenstanders. Vorige week nog publiceerde The New York Times nog een overzicht van 2 pagina's met al zijn 282 doelwitten sinds het begin van de campagne. 

"Dit lijkt haaks te staan op hoe haar man mensen pest en tegen zich in het harnas jaagt", concludeerde persbureau AP. "Heeft ze haar man wel eens ontmoet?", vroeg de Washington Post zich retorisch af. 

The New York Times tekende op dat veel aanhangers van Trump bij dezelfde bijeenkomst Melania's boodschap niks vonden. "Voordat ze opkwam werd er spontaan 'sluit haar op' gescandeerd over Hillary Clinton. Er liepen ook aanhangers met borden waarop Bill Clinton verkrachter werd genoemd of met T-shirts die opriepen Clinton te doden."

NOS The Series

STER reclame