Een Witte en Zwarte Piet in het Doeboek
NOS NieuwsAangepast

Zwarte Pieten in Doeboek van Sinterklaasjournaal

In het Doeboek van het Sinterklaasjournaal zijn Zwarte Pieten, Witte Pieten en Roetveegpieten te zien. Het boek verschijnt elk jaar vlak voor de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal en ligt inmiddels in de winkel.

Het boek volgt grotendeels het verhaal van het NTR Sinterklaasjournaal. Volgens een woordvoerder van de NTR mag je uit het Doeboek geen conclusies trekken over het uiterlijk van de Pieten in het Sinterklaasjournaal.

In voorgaande jaren waren daar wel Zwarte Pieten in te zien, naast Witte Pieten en Roetveegpieten. Over het uiterlijk van de Pieten in deze editie van het Sinterklaasjournaal wil de NTR niets kwijt. Daarvoor verwijst de NTR naar de eerste uitzending, aankomende woensdag.

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas demonstreerden de afgelopen jaren uiteenlopende groepen tegen het in hun ogen discriminerende uiterlijk van Zwarte Piet. Die zijn ook voor dit jaar aangekondigd in Maassluis, waar de Sint volgende week zaterdag aankomt.

Onlangs pleitte ook de Kinderombudsvrouw nog voor een aanpassing van Zwarte Piet, omdat zijn uiterlijk volgens haar in strijd is met de rechten van het kind. RTL besloot twee weken geleden om Zwarte Piet te vervangen door de Schoorsteenpiet.

Zwarte en Witte Pieten op de pakjesboot in het doeboek
Een Roetveegpiet in een van de puzzels in het doeboek

Niet alleen in het Doeboek, maar ook in het verhalenboek Het grote boek van Het Sinterklaasjournaal, dat onlangs verscheen en beschikbaar is voor scholen, wordt gesproken over de "nieuwe Roetveegpieten die door Opa Piet worden opgeleid".

De auteur van het boek is Ajé Boschhuizen. Hij is de bedenker van het Sinterklaasjournaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl