'Veegactie' tegen taxironselaars op Schiphol
Op Schiphol is gecontroleerd op zogenoemde taxironselaars. Zo werd er gekeken of de mensen die taxi's aanbieden wel de juiste papieren hebben. De gemeente Haarlemmermeer, de marechaussee en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) willen zo hinderlijk gedrag aanpakken.
Reizigers op Schiphol worden lastiggevallen door taxichauffeurs en -ronselaars die niet op officiële standplaatsen mogen staan. Zij ronselen mensen voor Schiphol Plaza en nemen ze vervolgens mee naar een taxi in een van de parkeergarages.
1800 euro boete
Bij de 'veegactie' is één persoon aangehouden omdat hij niet wilde meewerken aan de controle. Er zijn vier bekeuringen uitgedeeld, waarvan twee van 1800 euro voor het overtreden van de taxiwet. Ook kregen vier chauffeurs een rijverbod opgelegd omdat de software van de boordcomputers niet deugde. De politie schreef daarnaast 28 boetes uit voor fout geparkeerde taxi's en het niet betalen van parkeergeld.
Reguliere controle
Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en het ministerie van Infrastructuur gaan op zoek naar een structurele oplossing. "Het kan niet zo zijn dat de Koninklijke Marechaussee structureel ingezet moet worden om hinderlijk gedrag van taxichauffeurs en -ronselaars aan te pakken", zegt de burgemeester. "Zij hebben andere prioriteiten zoals de veiligheid van Schiphol bewaken."
De instanties gaan zoeken naar een juridische oplossing. Ze overleggen of de lokale regelgeving aangepast kan worden. Ook zullen in de toekomst dergelijke controles vaker plaatsvinden.
Een woordvoerder van de marechaussee wijst erop dat dergelijke acties vaker plaatsvinden en spreekt van een reguliere controle.
Staatssecretaris Dijksma zegt "wel klaar" te zijn met de praktijken, die ze "ontoelaatbaar" noemt. Deze 'veegactie' zou moeten helpen de problemen aanpakken.