Door reuma vervormde handen
NOS NieuwsAangepast

Dreigend tekort aan reumamedicijn

Reumapatiënten, apotheken en fabrikanten melden tekorten aan het medicijn sulfasalazine, een middel dat gewrichtsontstekingen en darmontstekingen remt. Het Reumafonds waarschuwt dat patiënten hun behandeling moeten staken of over moeten stappen op een ander middel, dat minder goed werkt tegen hun klachten of leidt tot bijwerkingen.

Volgens de laatste gegevens gebruiken in Nederland 16.000 mensen sulfasalazine. Het wordt vaak gebruikt door zwangeren omdat de bijwerkingen gering zijn.

Het tekort aan het anti-reumamiddel wordt veroorzaakt door een tekort aan grondstoffen en productieproblemen. De brancheorganisatie van apothekers KNMP zegt dat er een tekort is aan de werkzame stof, maar heeft "geen idee" hoe dat komt en wanneer het is opgelost.

Volgend jaar

De medicijnenfabrikant Pfizer heeft alleen nog een noodvoorraad. Andere fabrikanten kunnen helemaal niet meer leveren.

Volgens het Reumafonds beloofden fabrikanten aanvankelijk dat er eind oktober weer medicijnen zouden worden geleverd, maar dat is niet gehaald.

Pfizer denkt nu over drie weken weer voorraad te hebben. Andere producenten, zoals Sanzon, Pharmachemie en Centrafarm, weten nog niet wanneer ze weer kunnen leveren of zeggen dat het pas januari of zelfs maart volgend jaar wordt.

Onzekerheid

Het Reumafonds roept de producenten op nu maatregelen te nemen. Sija de Jong van het Reumafonds wijst erop dat overstappen naar een ander middel tot grote onzekerheid leidt. "Een nieuw middel kan bijwerkingen veroorzaken of de reumaklachten kunnen terugkomen. Veel mensen krijgen een zorgvuldig afgewogen hoeveelheid sulfasalazine, die precies goed voor hen werkt. Het is echt zoeken wat voor jou het beste medicijn is."

Het Reumafonds heeft een speciale website gemaakt waar patiënten meer informatie kunnen vinden. De Jong adviseert mensen met hun arts te overleggen over alternatieven.

Schildklier

Sinds januari wordt ook het schildkliermedicijn Thyrax niet meer geleverd. De tekorten aan dit medicijn ontstonden doordat producent Aspen Pharma de fabriek in Oss sloot. Het is de bedoeling dat een nieuwe fabriek in Duitsland Thyrax gaat produceren, maar die fabriek voldoet nog niet aan de eisen.

Een groot deel van de 350.000 schildklierpatiënten in Nederland is noodgedwongen op een ander geneesmiddel overgestapt. Volgens de branchevereniging van apothekers kan Thyrax vermoedelijk pas vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar weer geleverd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl