Lijsttrekker Henk Krol van 50Plus tijdens de laatste ledenvergadering
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: 50Plus rukt steeds verder op

In de Peilingwijzer van deze maand lijkt de VVD met 26 tot 30 Kamerzetels voor het eerst in lange tijd voor te liggen op de PVV (23-27). Dat is in het verlengde van een trend die al langer waar te nemen is: de PVV scoort geleidelijk steeds iets minder goed.

Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, houdt bij deze conclusie nog wel een slag om de arm. Hij wijst op de enorme verschillen in de peilingen. Waar de VVD in de Politieke Barometer een voorsprong van acht zetels heeft op de PVV, leidt volgens EenVandaag juist de PVV, met drie zetels voorsprong.

AOW-leeftijd

Opvallend is verder dat 50Plus met 7 tot 11 zetels inmiddels duidelijk beter scoort dan de ChristenUnie. "Stapje voor stapje is die partij sinds de zomer gestegen", zegt Louwerse. "Met gemiddeld 9 zetels is 50Plus in de Peilingwijzer geen kleine partij meer te noemen. En met de verdere verhoging van de AOW-leeftijd is er nu opnieuw een moment waar 50Plus electoraal van zou kunnen profiteren."

Onderzoek van de Politieke Barometer laat zien dat de groei van 50Plus voor een belangrijk deel komt door voormalige kiezers van de regeringspartijen VVD (2 zetels) en PvdA (3 zetels). De opmars van een partij als 50Plus laat volgens Louwerse zien dat de versplintering van het politieke landschap doorzet. "Waar de 'grote partijen' VVD, PvdA en CDA in de jaren 80 gezamenlijk zo'n 130 zetels binnenhaalden, komen zij in de huidige Peilingwijzer niet eens op de helft daarvan."

Evenwicht

Achter de VVD en PVV ontlopen CDA (15 tot 18 zetels), D66 (14-18) en de SP (13-17) elkaar nauwelijks. Hetzelfde geldt voor de PvdA (11-15) en GroenLinks (10-14), die al langere tijd gelijk opgaan. De ChristenUnie staat op 5 tot 7 zetels, gevolgd door de Partij voor de Dieren (3-5) en de SGP (2-4).

Deze maand springt verder nog de terugkeer van Voor Nederland (VNL) in het oog. Deze nieuwe partij leek vorig jaar zomer onder Bram Moszkowicz in de Tweede Kamer te kunnen komen, maar zakte later weer uit de Peilingwijzer. Twee maanden na de bekendmaking van de nieuwe lijsttrekker Jan Roos scoort VNL nu 0 tot 2 zetels. Het meest waarschijnlijk is 1 zetel.

DENK, de partij van de huidige Kamerleden Kuzu en Özturk, komt op hetzelfde niveau uit.

De NOS publiceert maandelijks de Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Universiteit Leiden).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl