NOS NieuwsAangepast

Obama kritisch over FBI-onderzoek naar e-mails Clinton

President Obama heeft in bedekte termen kritiek geleverd op FBI-directeur Comey en diens nieuwe onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton. Hij vindt dat er geen onderzoek moet worden gedaan op basis van insinuaties of onvolledige informatie.

Obama noemt in een interview met de website NowThisNews de FBI-directeur niet bij naam en zegt nadrukkelijk dat hij zich niet met de zaak wil bemoeien. Maar hij voegt daaraan toe dat er in onderzoeken van de Amerikaanse justitie concrete aanwijzingen moeten zijn en dat insinuaties, onvolledige of gelekte informatie niet de basis horen te zijn.

In het vorige, grondige onderzoek naar het e-mailverkeer van Clinton uit de tijd dat zij minister was, is gebleken dat zij niets strafbaars heeft gedaan, onderstreept Obama. "De conclusie van de FBI, van justitie en van herhaald onderzoek van het Congres was alleen dat ze wat fouten heeft gemaakt."

Integriteit

FBI-directeur Comey heeft veel kritiek gekregen op de timing van zijn mededeling dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar e-mails van Clinton, zo vlak voor de presidentsverkiezingen. Een concrete beschuldiging is er niet, maar Republikein Donald Trump maakt er in zijn campagne een belangrijk punt van.

Het is voor het eerst dat de president iets over de kwestie zegt. Clinton loopt al een jaar of dertig mee in de politiek en heeft in die tijd al heel wat te verduren gehad, zei Obama. "Mensen zeggen idiote dingen over haar en kleine fouten worden enorm opgeblazen. Maar ik ken haar en ik vertrouw haar. Ik zou haar nooit steunen als ik twijfelde aan haar integriteit."

Bekijk hier NOS The Series, onze speciale verkiezingsvideo's:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl