Stijn Wuytens in de wedstrijd tegen ADO
NOS VoetbalAangepast

Een zwart gat van 20 minuten? Wuytens speelt gewoon

De meeste vragen die Stijn Wuytens de laatste tijd krijgt, gaan over zijn hoofd. Al twee keer lag hij dit seizoen buiten westen op het veld. Toch blijft hij spelen. "Ik heb nergens last van, dus ik maak me geen zorgen", zegt hij voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv.

Half september kreeg Wuytens de vuist van de keeper van Dundalk tegen zijn hoofd, afgelopen weekend schopte zijn eigen doelman Sergio Rochet de bal tegen zijn achterhoofd. "Ik hoop dat het nu wel voorbij is", zegt Wuytens.

  • ANP
    Wuytens wordt geholpen door de teamarts in de wedstrijd tegen Dundalk.
  • ANP
    Stijn Wuytens ligt op de grond na de botsing
  • Pro Shots
    De spelers van AZ verkeren in onzekerheid over de gezondheid van Stijn Wuytens

Door die bal van Rochet kan Wuytens zich van eerste twintig minuten van de wedstrijd tegen ADO niets meer herinneren. "Dat is een zwart gat. Het gaat ook niet meer terugkomen, denk ik."

In het American Football wordt volop gediscussieerd over de relatie tussen hersenschade en de sport. In september 2015 bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Boston dat Football-spelers een extreem hoge kans hebben op CTE, een hersenziekte die kan leiden tot onder meer geheugenverlies, depressies en dementie. "Ik denk dat een bal iets minder hard aankomt dan een helm", zegt Wuytens met een knipoog.

Stijn Wuytens was een dag na zijn botsing alweer op het trainingscomplex van AZ

Waar in het American Football een speler met een hersenschudding enkele weken geen enkel risico mag nemen, is Wuytens donderdag tegen Tel Aviv 'gewoon' weer van de partij. "Dat ik alweer bij de selectie zit, is in goed overleg besloten. De dokter en de fysio hebben mij goed gevolgd en er zijn geen tekenen dat er iets verkeerd is."

"Je bent altijd voorzichtig als het om je hoofd gaat", zegt Wuytens. "Het hoort een wel beetje bij de sport, maar als je denkt dat er iets mis is moet je meteen aan de bel trekken."

AZ moet winnen

De Alkmaarse club moet winnen van Tel Aviv om nog kans te houden om te overwinteren in Europa. Verslaggever Jeroen Elshoff suggereert aan Wuytens dat hij de bal er vlak voor tijd anders maar in moet koppen, om op die manier met zijn hoofd eens positief in het nieuws te komen. Een lachende Wuytens: "En anders schiet Robert Mühren de bal er wel in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl