NOS NieuwsAangepast

Oud-studenten TU Delft ontwikkelen printer zonder inkt

Printer

Geen inktcartridges meer, geen milieuvervuiling, geen ergernis. Studenten van de TU Delft ontwikkelden een hele nieuwe printer die werkt met warmte. Carboniseren is de officiële term voor de techniek die wordt gebruikt.

De techniek werd ontwikkeld door Ven Chandrasekar uit India en Arnaud van der Veen, beiden net afgestudeerd aan de TU Delft. Van der Veen legt uit: "Heb je vroeger weleens papier proberen te laten branden met behulp van een vergrootglas en zonlicht? Eerst wordt het papier zwart. Die techniek is het, maar dan natuurlijk verfijnd en toepasbaar op gewoon papier."

Het idee kwam van Chandrasekar. Hij pitchte het idee op de TU Delft, waarna Van der Veen zich aansloot. Beide oud-studenten zijn nu co-founder van Inkless, waarmee ze hun project in de markt willen zetten.

Irritatie

Van der Veen: "Het hele idee is ingegeven door de irritatie die bestaat over inktcartridges. Ze zijn leeg net op het moment dat je een belangrijk document moet printen, kosten veel geld. En van alle cartridges wordt maar 30 procent gerecycled. De rest belandt in het milieu en blijft daar zo'n jaar of 450 liggen."

In een ruimte in Waddinxveen zetten Van der Veen en Chandrasekar, samen met andere studenten en de hulp van verschillende hoogleraren van de TU een prototype van de printer in elkaar. "We hebben heel erg onder de radar gewerkt, omdat we te maken hebben met een markt waarin het verdienmodel bestaat uit de verkoop van die cartridges. We hebben alle patenten hierop dan ook heel goed laten vastleggen."

Mogelijkheden

Omdat de oud-studenten niet van plan zijn om naast hun vinding ook nog eens een heel printerbedrijf op te zetten, zijn ze nu op zoek naar mensen en bedrijven die mogelijkheden voor hun printer zien. "We mikken vooral op de office- en consumentenmarkt," zegt Van der Veen. Ook ziet hij mogelijkheden bij kleine boekdrukkerijen en het gebruik van de printer voor bijvoorbeeld uiterste houdbaarheidsdata van producten.

Printen in kleur is met de nieuwe printtechniek straks nog niet mogelijk, maar de nieuwe printers hebben wel ruimte voor cartridges met gekleurde inkt. Maar omdat volgens de uitvinders meer dan 80 procent wordt geprint in zwart, zou sprake zijn van een enorme teruggang in het gebruik van inktpatronen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl