Honderden banen weg bij offshorebedrijf Heerema
Bij offshorebedrijf Heerema verdwijnen 450 van de 770 banen. Oorzaak: de malaise in de olie-industrie.
Bij het hoofdkantoor in Zwijndrecht en de werven in Zwijndrecht en Vlissingen verdwijnen 350 banen. Honderd banen gaan weg bij de vestigingen in Polen en Groot-Brittannië.
Dramatisch
"Het is dramatisch", zegt hoofd personeelszaken Jan Willem Goedknecht. "We hebben mensen die hier dertig, veertig jaar werken."
Heerema maakt grote constructies, zoals boorplatforms, voor de olie- en gasindustrie. Goedknecht: "Het werk droogt op. Onze opdrachtgevers schrappen investeringen of stellen ze uit."
De middagploeg bij de vestiging in Zwijndrecht ging vanmiddag vervroegd naar huis. De avondploeg hoeft niet te komen.
Door aanhoudend lage olieprijzen gaat het al langer niet goed in de offshore- en scheepsbouwindustrie. Gisteren bleek weer dat Shell door de lage olieprijs minder geld uitgeeft aan nieuwe projecten. Er worden minder platforms besteld en er wordt weinig gezocht naar nieuwe olievelden. Scheepsbouwer IHC kondigde onlangs ook een ontslagronde aan. Daar gaan 425 van de 2300 banen verloren.
Schijnconstructies
Volgens vakbond FNV bereiden scheepsbouw- en offshorebedrijven zich voor op betere tijden door schijnconstructies op te zetten. "Heerema heeft een Poolse vestiging, waar Poolse medewerkers zich warmlopen om in Nederland te komen werken", zegt Marry van der Stel van FNV Metaal.
"Bij IHC wordt werk uitbesteed aan een ander Nederlands bedrijf waar tachtig procent van de medewerkers uit Zuid-Europese landen komt. Tegelijkertijd ontslaan die bedrijven hun Nederlandse werknemers."
Bij het scheepsbouw- en offshorebedrijf Keppel Verolme worden leerlingen naar huis gestuurd, terwijl in een bedrijfsschool in Roemenië mensen worden opgeleid om hier te komen werken, zegt Van der Stel. "Het principe 'gelijk loon voor gelijk werk' wordt bij deze bedrijven meestal niet toegepast."
Bij de Poolse vestiging van Heerema verdwijnen 50 van de 150 banen. Bestuursvoorzitter Koos-Jan van Brouwershaven zegt dat Poolse collega's al jaren soms tijdelijk in Nederland worden ingezet als er veel werk is. "Het zijn hoogopgeleide medewerkers en ze werken volgens de Nederlandse cao", zegt Brouwershaven. "Ze zijn zeker niet goedkoper. We betalen bijvoorbeeld voor hun huisvesting hier."