Frank Noya, rechts, samen met 'Ome Willem' Edwin Rutten (midden) en accordeonist Harry Mooten.
NOS NieuwsAangepast

'Geitenbreier' Frank Noya, bassist van Ome Willem, overleden

In zijn woonplaats Hilversum is bassist Frank Noya (83) overleden. Hij werd vooral bekend als muzikant uit het populaire kinderprogramma De Film van Ome Willem, dat werd uitgezonden van 1974 tot 1989.

Het programma werd begeleid door een orkestje, waarvan de leden 'geitenbreiers' werden genoemd. Noya's bijnaam was de 'papjesgeitenbreier', doordat Edwin Rutten (Ome Willem) de kinderen in de zaal steevast "Lust je ook wel bloemkool dan?" vroeg, waarop Noya dan antwoordde door "met een papje, met een papje" te zingen. Geitenbreier werd een gevleugelde uitdrukking.

Producties

Noya speelde in het kinderprogramma samen met accordeonist Harry Mooten, bijgenaamd de grote grijze geitenbreier, en pianist Harry Bannink, de hoofd-geitenbreier. Presentator Rutten zat achter het drumstel.

Het overlijden van Noya, geboren in Indonesië, werd op Facebook bekendgemaakt door zijn zoon Eric. Noya was betrokken bij talloze Nederlandse tv-, radio- en theaterproducties. Hij was onder meer bassist in de Late Late Lien Show (met Wieteke van Dort), bij cabaretier Paul van Vliet, de Diamond Five en bij optredens van Jasperina de Jong.

Ome Willem: ' bijzondere man'

"Noya was een heel bijzondere man" , zegt Edwin Rutten in een reactie op het overlijden van de muzikant. "Ten eerste was hij als bassist van alle markten thuis, een hele goede, ik kende hem al voor de Film van Ome Willem."

Maar wat Rutten vooral opviel, is de enorme leeshonger van Noya. "Waar we ook zaten, bij repetities, op locatie of in de studio: Frank had altijd een dik boek bij zich, van die pockets van vierhonderd of vijfhonderd bladzijden. Terwijl anderen zaten te kletsen, zat hij te lezen. In mijn hele carrière bij omroepen, en die is vrij lang, ben ik nog nooit iemand tegengekomen die zo veel las. Hij was een hele rustige, prettige man."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl