Kamer boos over 'plascontract' verpleeghuis

time icon Aangepast
Helen Kret / NOS

De Tweede Kamer wil voor 18.00 uur vanavond opheldering van staatssecretaris Van Rijn over het bericht dat een bewoonster van een verzorgingshuis in Hellevoetsluis maar drie keer per dag naar het toilet mag. 

RTV Rijnmond meldde gisteren dat verpleeghuis Grootenhoek met zeker één bewoner schriftelijke afspraken heeft gemaakt. Zij mag om 11.00, 14.00 en 18.00 uur naar de wc. Als zij vaker moet, wordt er moeilijk gedaan, meldt haar familie. 

VVD-Kamerlid Potters vindt het mensonterend. "Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen, voordat ze naar het verpleeghuis mogen." Hij vindt dat de staatssecretaris vandaag nog moet zorgen dat "deze bizarre situatie" ophoudt. "Zo gaan we niet met onze ouderen om." 

Bezuinigingen

Potters kreeg in de Kamer ruime steun voor zijn verzoek om voor vanavond een antwoord van de staatssecretaris te krijgen. Kamerleden van onder meer PvdA, D66, ChristenUnie, SGP zeiden verbijsterd en geschokt te zijn door de berichtgeving. 

Een aantal oppositiepartijen zei het wel raar te vinden dat de VVD opeens voor de verpleegzorg in de bres springt. 

SP-Kamerlid Leijten stelde dat Potters "een mooie show" opvoert. Ze zei dat de regeringspartij nooit moties steunt om dit soort "dehumaniserende praktijken" te stoppen. "Dit loopt al sinds 2010 en in al die tijd heb ik geen steun gehad van de VVD."

Het CDA deelt die verontwaardiging. Kamerlid Keijzer zei dat regeringspartij VVD de bezuinigingen van 500 miljoen euro op de verpleeghuiszorg steeds heeft gesteund. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

SP boos op VVD om plotse aandacht voor verpleeghuiszorg

Geen beleid

Een woordvoerder van zorginstelling Careyn, waar het verpleeghuis in Hellevoetssluis onderdeel van is, zegt dat het klopt dat er individuele afspraken met bewoners worden gemaakt om de werkdruk te verlagen, en dat die soms ook over het aantal toiletbezoeken gaan.

"Als het anders moet, kan de cliënt dat gewoon aangeven." Hij zegt dat dementerende bewoners vaak incontinent zijn en dat ze daar incontinentiemateriaal voor krijgen, maar soms toch "voortdurend" aangeven dat ze naar het toilet willen.

De afspraken dienen om daar iets aan te doen. De woordvoerder zegt dat het geen beleid is dat mensen maar drie keer per dag naar het toilet mogen, maar hij kan niet uitsluiten dat dit in een enkel geval is afgesproken. 

Zorginstelling Careyn staat op de lijst van slecht presterende verpleeghuizen, die staatssecretaris Van Rijn onlangs bekendmaakte. 

STER Reclame