1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

'Stop met adoptie van kinderen uit het buitenland'

Nederland moet stoppen met adoptie van kinderen uit het buitenland. Dat schrijft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies (.pdf) aan het kabinet.

Volgens het adviesorgaan moet het belang van het kind altijd voorop staan en niet dat van de wensouders. Voor de raad is het belang van het kind dat het in eigen land, met de eigen cultuur kan opgroeien.

Kinderen hebben er baat bij dat hun eigen opvoeding gecontinueerd wordt, zegt de RSJ. Daarom moet er eerst alles aan gedaan worden om de biologische ouders te helpen om hun kind te verzorgen. Als vaststaat dat dit niet lukt, moet een alternatief gezin gezocht worden, maar wel dicht bij huis en niet in een ander land.

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming: "Kind is beter af in eigen land"

Volgens de RSJ is armoede vaak een reden om een kind ter adoptie te geven, hoewel dat niet zou mogen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een aanzuigende werking van adoptie uitgaat. De vraag naar kinderen creëert een aanbod in kindertehuizen.

Daarom zou Nederland meer tijd en moeite moeten steken in het uitbouwen van de jeugdbescherming in het buitenland.

Adoptie heeft een aanzuigende werking, volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming:

Verreweg de meeste kinderen worden geadopteerd uit China en de Verenigde Staten. Vorig jaar werden er honderd kinderen geadopteerd uit China en 35 uit de VS. Daarom moet minister Van der Steur de adoptie uit deze landen en uit andere Europese landen verbieden, zegt de RSJ. Bij China kan Nederland onmogelijk toezicht houden, in de VS en EU-landen worden kinderen vaak ter adoptie gegeven uit armoede.

Adoptie uit China en VS ter discussie

In de procedure met de VS is bovendien soms sprake van contact tussen de biologische moeder en de wensouders. Hierdoor kan het besluit om afstand te doen van het kind worden beïnvloed, waarschuwt de RSJ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl