In 2011 droegen de spelers van Engeland wel een armband met een klaproos
NOS VoetbalAangepast

FIFA werkt niet mee aan herdenken Britse oorlogsslachtoffers

De FIFA heeft een verzoek afgewezen van Engeland en Schotland om hun spelers armbanden met daarop een afbeelding van een klaproos te laten dragen. De remembrance poppy is voor Britten het symbool van oorlogsherdenking.

Engeland en Schotland spelen volgende week vrijdag op Wembley tegen elkaar in de WK-kwalificatiereeks. Het is dan Armistice Day, de dag waarop Groot-Brittannië traditioneel zijn oorlogsslachtoffers herdenkt. Ook Wales wil daar een dag later tegen Servië bij stilstaan.

Dit heeft niets met een politiek statement te maken. Dit is een blijk van waardering voor onze oorlogsslachtoffers.

Stewart Regan, chef van de Schotse voetbalbond

De FIFA wil nergens aan meewerken. De wereldvoetbalbond verbiedt politieke, religieuze en commerciële uitingen op voetbalshirts. "Ze houden zich aan de regels", stelt Stewart Regan, chef van de Schotse bond.

Toch doen?

Engeland, Schotland en Wales zijn nu aan het uitzoeken wat de straf is als ze toch gaan spelen met een klaproos op de armband. "Dit heeft niets met een politiek statement te maken, dit is slechts een blijk van waardering voor onze oorlogsslachtoffers", aldus Regan.

In 2011 speelden de Engelse internationals tegen Spanje met een klaproos op hun zwarte rouwbanden en konden ze zo het FIFA-verbod omzeilen. De clubs in de Premier League zullen komend weekend in elk geval wél met een klaproos op hun shirt spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl