Rick Clemmer
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem kan niets doen tegen "idiote beloning" NXP-topman

Het bedrag van 391 miljoen euro dat de Amerikaanse topman van de Eindhovense chipproducent NXP incasseert door de overname van zijn bedrijf is buitenproportioneel, maar er is weinig aan te doen. Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën bij RTL Z.

Het volgens Dijsselbloem "idioot hoge bedrag" dat de 65-jarige Clemmer krijgt, is de waarde van de aandelen en optierechten die hij voor zijn werk voor NXP heeft gekregen. Doordat NXP en het Amerikaanse Qualcomm het eens zijn geworden over de overnamesom (43 miljard euro) staat de waarde van de aandelen en opties vast.

Geen instrumenten

Dijsselbloem wees erop dat de waarde van het bedrijf enorm is, maar dat veel medewerkers een goede rol hebben vervuld. "Ik kan niet inzien waarom zo'n groot bedrag zou moeten toevallen aan de baas". Volgens Dijsselbloem kan er echter niets aan worden gedaan, omdat de onderneming is genoteerd aan de beurs in New York en niet in Nederland. "Er zijn geen instrumenten om het tegen te gaan."

Volgens de minister kunnen alleen de commissarissen of het bestuur van de onderneming tegen het bedrag in verweer komen.

Dijsselbloem wil niet beweren dat de bonus een drijfveer moet zijn geweest voor de topman om aan de overname mee te werken, maar hij wil wel dat nieuwe wetgeving zo'n mogelijke prikkel wegneemt. Hij zei ook dat hij voor het einde van het jaar met een evaluatie komt van de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl