Een aziatische tijgermug
NOS NieuwsAangepast

Tijgermug breidt leefgebied Veenendaal uit

De tijgermug heeft zijn leefgebied in Veenendaal in drie maanden tijd uitgebreid. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn de muggen recent gezien in een straal van 500 meter rond de eerste vindplaats. In augustus was dat nog een straal van 100 meter.

De NVWA zegt dat sinds die zomermaand 25 volwassen tijgermuggen, 44 larven en vier poppen zijn gevonden. De afgelopen maanden is de tijgermug bestreden, maar toch hebben de insecten hun leefgebied uitgebreid. De bestrijding is inmiddels gestaakt omdat de winter voor de deur staat en de dieren dan doodgaan.

Stilstaand water

Muggeneitjes kunnen de winterkou doorstaan. De NVWA doet daarom een dringend beroep op de bewoners van de wijk Dragonder-Noord om water in potten, emmers en buitenspeelgoed weg te gooien omdat daarin muggeneitjes kunnen zitten. In het voorjaar worden opnieuw muggenvallen geplaatst en als blijkt dat daarin tijgermuggen zitten, volgt opnieuw uitgebreide bestrijding van het dier.

Tijgermuggen komen van nature niet in Nederland voor. Ze kunnen ernstige ziektes als knokkelkoorts en zika overbrengen op de mens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl