Sven Olaf K. gearresteerd in Spanje
NOS NieuwsAangepast

OM eist voorwaardelijke celstraf voor DDoS-aanval

De 39-jarige hacker Sven Olaf K. hoorde vandaag bijna een jaar voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een grote DDoS-aanval in 2013, die het internet flink ontregelde. Het Openbaar Ministerie wil dat hij een proeftijd krijgt van twee jaar.

Volgens OM laat deze eis zien dat dit soort aanvallen niet onbestraft blijft. "Wij zien dit als een waarschuwing", zegt een woordvoerder. "Het uitvoeren van zo’n aanval kan grote gevolgen hebben." Marcel van Gessel, de advocaat van K., vindt de eis aan de hoge kant. "Zeker als je het vergelijkt met gelijksoortige zaken."

Het OM eist 310 dagen voorwaardelijk tegen K. Hij heeft 55 dagen in voorarrest gezeten. Omdat zijn straf voorwaardelijk is, hoeft hij niet opnieuw de cel in.

Spamhaus

De DDoS-aanval (distributed denial of service) in 2013 was gericht op Spamhaus. Dat is een non-profitorganisatie die spamberichten monitort om er zo andere organisaties tegen te beschermen. De aanval zou een vergeldingsactie zijn geweest van K., omdat zijn hostingbedrijf Cyberbunk op de zwarte lijst van Spamhaus was gezet.

Het was toen de grootste aanval die ooit was gemeten. Over heel de wereld hadden internetgebruikers er last van.

Wat precies de rol is geweest van K. bij de DDoS-aanval is niet duidelijk. In eerste instantie bevestigde hij dat zijn bedrijf erachter zat, later ontkende hij dit.

Naast K. is vorig jaar een Britse minderjarige jongen voor zijn rol in de zaak veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Hij voerde de aanvallen uit. Volgens Van Gessel zegt zijn cliënt dat hij misschien wel de jongen heeft aangemoedigd om door te gaan met de aanvallen. Maar volgens de advocaat is dat iets anders dan medeplichtig zijn. "Daarom vind ik dat hij moet worden vrijgesproken." De rechter doet over twee weken uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl