NOS NieuwsAangepast

Kamerleden geschokt door gang van zaken ondernemingsraad politie

Kamerleden geschokt door gang van zaken ondernemingsraad politie

Kamerleden reageren geschrokken op de ontwikkelingen bij de politie. Korpschef Akerboom noemde het declaratiegedrag van de Centrale Ondernemingsraad vandaag ondoelmatig en ondoeltreffend. Volgens Akerboom kon voorzitter Giltay bijna ongestoord zijn gang gaan. Tegen de voorzitter is al eerder aangifte gedaan.

Vandaag werd ook bekend dat minister Van der Steur onderzoek wil laten doen naar de rol van voormalig korpschef Bouman in het declaratieschandaal. Volgens PvdA-leider Samsom lijkt het erop dat de ondernemingsraad zoet moest worden gehouden.

Samsom noemt het belangrijk dat er een onafhankelijk onderzoek komt om duidelijk te maken of dat echt zo is. Samsom vindt het "ingewikkeld" dat Bouman nog steeds adviseur is van de politie, maar voordat hij conclusies trekt, wil hij het onderzoek afwachten.

Ver weg

CDA-Kamerlid Van Toorenburg gaat daar verder in: volgens haar moet Bouman tijdens het onderzoek "ver weg blijven bij de politie". Ze vindt dat je als voormalig topman niet moet rondlopen bij de politie als je zo onder een vergrootglas ligt. Hij zou in die tijd ook niet moeten worden betaald. Van Toorenburg vindt dat Bouman de schijn op zich heeft geladen dat hij de ondernemingsraad heeft gefêteerd om de raad aan zijn kant te krijgen.

SP-kamerlid Kooiman noemt het schandalig dat de ondernemingsraad in het Amstelhotel heeft overnacht, met champagne-ontbijt. Ook volgens haar is de vraag wat voor deals er zijn gesloten. "Wat stond daar tegenover?" Ook de SP vindt het goed dat de rol van de toenmalige korpschef wordt onderzocht.

D66-Kamerlid Verhoeven wil dat de inbreng van Bouman snel duidelijk wordt. Ook hij vindt dat het er de schijn van heeft dat de ondernemingsraad is gepaaid. Hij noemt het een onhandige constructie dat Bouman nog voor de politie werkt en tegelijk onderwerp van onderzoek is. Maar hij vindt het niet aan de Kamer om daar nu een oordeel over te geven. D66 wil ook onderzocht hebben wat de vroegere minister Opstelten van de gang van zaken heeft geweten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl