NOS NieuwsAangepast

Dirk Scheringa betaalt 1 miljoen euro aan failliete DSB Bank

De oud-topman van DSB Bank Dirk Scheringa heeft een schikking getroffen met de curatoren van de failliete bank. Hij betaalt 1 miljoen euro aan de boedel van DSB Bank en DSB Beheer en ziet met zijn vrouw af van 10 miljoen euro aan claims op de bank.

Ook met Hans van Goor, voormalig lid van de raad van bestuur, is een minnelijke regeling getroffen. Hij ziet af van een vordering van 271.000 euro. Dat schrijven de curatoren Schimmelpenninck en Knüppe in het 33ste openbaar faillissementsverslag van DSB.

DSB Bank ging in 2009 failliet. In 2012 stelden de curatoren Scheringa aansprakelijk en verweten hem onkunde en wanbeleid. Ze eisten miljoenen euro's van hem terug en lieten beslag leggen op twee huizen. Dat beslag is nu opgeheven.

Scheringa gebruikte DSB Bank als een soort investeringsvehikel voor onder meer de voetbalclub AZ, het Scheringa-museum, sponsoring van een schaatsploeg en twee zakenvliegtuigen. De financiëel directeur had gewaarschuwd dat daar geen geld voor was.

70.000 leningen

Volgens de curatoren worden geen stappen ondernomen tegen andere leden van de toenmalige raad van bestuur en raad van commissarissen, omdat er geen grond voor aansprakelijkheid is gebleken. Onder anderen voormalig VVD-politicus Robin Linschoten en de huidige topman van ABN Amro Gerrit Zalm maakten destijds deel uit van het bestuur van de bank.

Bij DSB werken nu nog 21 mensen die zorg dragen voor het beheer van de leningen en hypotheekportefeuille, de zorgplichtdossiers en afhandeling van het faillissement. Er staan momenteel nog 70.000 leningen uit voor in totaal 3,6 miljard euro. Op de leningen wordt maandelijks afgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl