Een boorplatform van Shell bij de Filipijnen
NOS NieuwsAangepast

Energiebedrijf Shell kraakt onder lage olieprijs

Shell verdiende de afgelopen drie maanden bijna 1,4 miljard dollar. Ten opzichte van het verlies van 6,1 miljard dollar een jaar geleden is dat een stevige winststijging. De winst is vooral het gevolg van kostenbesparingen. De komende maanden is het bedrijf terughoudend met investeringen.

Shell blijft last houden van drie zaken: de aanhoudend lage olieprijs, zware concurrentie op de raffinage van olieproducten, en productieproblemen bij de Shell-bedrijven in Nigeria. Kwartaal op kwartaal moet Shell rapporteren dat het alle zeilen moet bijzetten om de winst op peil te houden.

Ook nu weer. Met het oppompen van ruwe olie werd 4 miljoen dollar verdiend (vorig jaar werd daar nog 582 miljoen dollar verlies geleden). Met het verwerken van die olie naar brandstoffen en de verkoop aan de tankstations werd ruim 2 miljard dollar winst gemaakt.

Overgangsjaar 2016

Beleggers en aandeelhouders Shell waren gewaarschuwd. Dit jaar wil het bedrijf gebruiken om te reorganiseren. Shell topman Van Beurden moet het bedrijf leniger en eenvoudiger maken, meer rendabel en bestand tegen extreem lage olieprijzen.

Om dat te bereiken verkoopt Shell voor eind 2018 flink wat bedrijfsonderdelen voor in totaal 30 miljard dollar. In Denemarken werd een raffinaderij verkocht en kostbare Canadese schalie-olie activiteiten werden afgestoten. Allemaal bedoeld om elke dollar die het bedrijf investeert meer waard te laten worden.

Investeren

Begin dit jaar nam Shell het Britse gasbedrijf BG Group over. Daardoor steeg de productie van olie en gas in het derde kwartaal met 28 procent naar bijna 3,6 miljoen vaten per dag.

Dit jaar verwacht Shell 29 miljard dollar te investeren. Dat is fors minder dan de 47 miljard dollar investeringen die Shell en BG Group eerder gezamenlijk deden in 2014.

Om de aanhoudend lage olieprijzen het hoofd te bieden heeft Shell fors gesneden in zijn investeringsbudget en vele duizenden banen geschrapt om kosten te besparen. Voor 2017 wordt een investeringsniveau rond 25 miljard dollar voorzien.

Koers

Net als bij het Amerikaanse ExxonMobil, het grootste oliebedrijf ter wereld dat vorige week met de kwartaalcijfers kwam, zijn de resultaten beter dan verwacht. Beleggers zijn om die reden wel te spreken over de cijfers. Het aandeel Shell noteert bij opening bijna vier procent hoger.

Bij concurrent BP gaat het minder goed. De winst van het Britse bedrijf halveerde en ziet nu al negen kwartalen op rij de winst teruglopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl