NOS NieuwsAangepast

Adviesraad overheid stopt met termen allochtoon en autochtoon

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrappen de woorden allochtoon en autochtoon. Zij zetten daarmee een nieuwe norm voor de overheid. De begrippen zijn volgens de WRR en het CBS niet meer precies genoeg en stigmatiserend.

De woorden autochtoon en allochtoon werden voor het eerst door de WRR genoemd in 1989 in het rapport Allochtonenbeleid. Vandaag wordt er in de WRR-publicatie Migratie en classificatie: naar een meervoudig migratie-idioom afscheid van genomen.

Advies

Formeel is de publicatie nog geen advies aan het kabinet, maar het bepaalt wel de lijn in het woordgebruik. Het is een opmaat naar een uitgebreider rapport dat volgend jaar moet uitkomen.

Een alternatief voor autochtoon en allochtoon komt er niet. Als er een omschrijving nodig is dan wordt voortaan gesproken van 'inwoners met een migratieachtergrond' en 'inwoners met een Nederlandse achtergrond'. Ook kinderen kunnen onder die termen vallen.

De WRR wil ook stoppen met de termen 'westers' en 'niet-westers'. Nu zijn Japanners en Indonesiërs westers, en Surinamers en Antillianen niet-westers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl