Brandweerlieden helpen mensen die thuis spullen willen ophalen in Norcia AFP

In Centraal-Italië zijn meer dan 15.000 mensen dakloos geraakt door de recente aardbevingen. Veel huizen zijn zwaar beschadigd, sommige zo erg dat zij kunnen instorten tijdens de vele naschokken. Afgelopen nacht sliepen mensen in tenten, auto's en sporthallen. 

Premier Renzi gaat op zoek naar tijdelijke huisvesting voor alle gedupeerden. "We kunnen mensen niet maandenlang in tenten laten slapen, in de bergen, als het straks gaat sneeuwen." Renzi benadrukt dat er aan de kust in de winter voldoende hotels leeg staan om mensen op te vangen, maar dan moeten ze wel weg willen uit hun woonplaats. "Veel mensen willen hun grond niet verlaten, niet eens voor een paar weken."

De stad Norcia en omgeving is gisteren zwaar getroffen door de aardbeving met een kracht van 6.6, de zwaarste tot nu toe. Onder begeleiding van brandweerlieden mochten mensen daar vandaag even langs huis om wat spullen op te halen. In kleine groepjes en met helm op mochten ze naar binnen. Het is een gevaarlijke klus, want nog ieder uur zijn er tal van kleinere bevingen in het gebied.

Er vielen geen doden bij de aardbeving in Norcia, wel raakten zo'n 20 mensen gewond. De schade aan de stad is enorm. Zo is de Benedictijnse kathedraal van Norcia op de voorgevel na, volledig ingestort.

STER reclame